- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kijev buziságra buzdít

Október 5–11. között minden este szivárványba borul az ukrán főváros egyik legmagasabb épülete. A 35 emeletes kijevi Gulliver tornyon egy 140 méteres szivárványzászló hirdeti a buzulást.

„Másnak lenni jó együtt!”

Este fél hét és tíz óra között ez a szöveg jelenik meg ötpercenként az épületen, amit a szomszédos toronyházból vetítenek a homlokzatra. A kedvelt bevásárlóközpontként működő Gulliver a belváros minden pontjáról jól látható, az üzenetet pedig az Ukrajnában esedékes pride hónapra és az október 11-i Előbújás napjára időzítették. A KyivPride igazgatója, Ruszlana Panuhnyik ez utóbbiról elmondta, hogy az LMBTQ közösség láthatóságát és a közösség hangjának erejét is jelképezi.

„Ezen a napon, amely az egész LMBTQ közösség számára fontos, azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy együtt erősebbek vagyunk, és együtt vagyunk minden körülmények között, beleértve a járványhelyzetet és a karanténnal járó korlátozásokat is. Együtt haladunk egy mindenki számára jobb jövő felé.”

A fényjáték tegnap azonban mégis véget ért. A Nemzeti Hadtest nevű párt megfenyegette az épületet üzemeltető céget, követelve, hogy kapcsolják le a felhőkarcoló szivárványos kivilágítását.

A Gulliver előtt nagyjából negyven maszkos tüntető jelent meg. Szerintük a szivárványzászló nem méltó Ukrajnához, és a Gulliver vezetésének inkább az ukrán hadsereg, a hagyományos családi értékek, valamint az ukrán kulturális és vallási értékek melletti üzenetet kellene közvetítenie. A követeléseiket egy levél formájában átadták a bevásárlóközpont PR igazgatójának, Tetyana Atadzhanovának, aki kiment az épület elé beszélni velük. Az üzemeltető később pedig úgy döntött, inkább lekapcsolják a fényeket.

Hunhír.info – Humen