- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ha jó, ha rossz, csak kisebbségi közreműködésért jár az Oscar

Sarkítva, de ez a feltétele az Oscar-díjak elnyerésének ezentúl. 2024-től vezeti be a új rendszert az amerikai filmakadémia.

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia kedden nyilvánosságra hozta új szabályait, amelyekkel a legjobb film díjára pályázó filmek sokszínűségét akarja elősegíteni. Az amerikai filmakadémia sok kritikát kapott, amiért kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. A most bejelentett új szabályok a kamera előtt és mögött dolgozók sokszínűségének érvényesülését támogatják.

Az új szabályozás négy körre terjed ki. Arra, hogy a színészek vagy színésznők egy része valamilyen etnikai kisebbséghez tartozzon, például ázsiai vagy spanyol származású legyen. Egy másik kritérium tartalmi vonatkozású: a film foglalkozzon olyan témával, amely a nőkkel, a kisebbségekkel, a fogyatékkal élőkkel vagy az LMBT-közösséggel kapcsolatos.

További lehetséges szabványként a filmakadémia sokszínűségi kvótákat fogadott el az egész szereplőgárdára vagy a produkciós csapatra. A szabályok előírják, milyen százalékban kell részt vennie egy film elkészítésében különböző etnikumú, női, valamilyen fogyatékkal élő vagy LMBT-közösséghez tartozó alkotóknak, színészeknek, szakembereknek és közreműködőknek. „Hisszük, hogy ezek az inklúziót, elfogadást elősegítő szabályok az ágazat hosszútávú, alapvető változásának katalizátorai lesznek” – hangsúlyozta David Rubin, a filmakadémia elnöke és Dawn Hudson, a testület igazgatója közös közleményében.

A következő Oscar-gálán még nem érvényesülnek az új szabályok, de azoknak a filmeknek, amelyek részt akarnak venni a 2024-es Oscar-díjakért folyó versengésben, a négy új szabályból legalább kettőt teljesíteni kell. 

Hunhír.info – MTI