- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

F-16-osok cirkáltak Dachau felett

Nem kell megijedni, nem jött vissza semmi és nem meghökkentő nosztalgiázás volt az indíttatás. Más történt. Egy újabb holomegemlékezés.

Német és izraeli katonai gépek közösen tettek tisztelgő repülést az egykori dachaui lágernél, valamint az 1972-es müncheni olimpián kivégzett izraeli sportolóknak állított emlékhely felett. Mintegy 180 izraeli katona vesz részt azon a kéthetes nemzetközi hadgyakorlaton, amely hétfőn indult Németországban, és amelynek egyik fontos állomása volt a keddi nap.

A katonák a zsidó állam képviseletében egy holokauszt-megemlékezésen vettek részt München környékén. Repülőgépeikkel átrepültek a dachaui koncentrációs tábor felett, akárcsak az 1972-es müncheni olimpián kivégzett izraeli sportolók számára állított emlékhely felett is

— írta [1] a The Times of Israel.
Ingo Gerhartz altábornagy és Amikam Norkin tábornok Noervenich, Németország fotó: EPA/Jane Schmidt

A beszámolók szerint két izraeli F-16-os vadászrepülő és két német Eurofighter repülő kísérte az izraeli légierő Gulfstream G-550 személyszállítóját, amelyen ott voltak mindkét állam légierejének parancsnokai.

„A közös gyakorlat a barátságunk jelét mutatja ma”

— fogalmazott a német légierő, a Luftwaffe parancsnoka.

Ingo Gerhartz hangsúlyozta: a kooperáció egyben egy emlékeztető is számukra a nácik múltja miatt, és egy nyomaték arra nézve, hogy folyamatosan kell harcolniuk az antiszemitizmus ellen.

Örökös bűntudat

A formáció a Luftwaffe lechfeldi repülőterén landolt, ahonnan Ingo Gerhartz és Amikam Norkin egy német-izraeli katonai küldöttség élén a dachaui egykori koncentrációs tábornál működő emlékhelyre utazott és koszorút helyezett el a náci diktatúra idején a lágerbe hurcolt százezrek tiszteletére. A megemlékezésen részt vett Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter is.

Az idei koronavírus-járvány miatt ez az izraeli légierő első idei nemzetközi hadgyakorlata, és nem is terveznek továbbiakat 2020-ra. A hadgyakorlatra a kedden bemutatórepülést tartó járművek mellett hat F-16-os, két Gulfstream és két Boeing 707-essel érkeztek a zsidó állam katonái.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományában található légi bázisról kirepülő repülősök kéthetes gyakorlatát nemzetközi együttműködés is kíséri, izraeli lapinformáció szerint a német katonák mellett a magyar légierő pilótái is együtt gyakorolnak majd izraeli kollégáikkal.

Az izraeli katonákat Németország védelmi minisztere, Annegret Kramp-Karrenbauer kalauzolta a dachaui megemlékezésen, ahol voltak szintén magyar résztvevők is. Ott járt Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője is, aki Facebook-oldalán azt írta, hogy hálás a sorsnak azért, hogy ma ott lehetett. Felemelő volt az egész megemlékezés az izraeli és a német légierő parancsnokaival.

Hunhír.info – Neokohn – MTI – The Times of Israel