- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Letartóztatott lengyel társuk mellett tüntetnek az LMBTQ-tesók

Szolidaritási tüntetést szervez a Budapest Pride és az Amnesty International Magyarország a lengyel LMBTQ aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás és jogtalan fogvatartás ellen.

Augusztus 8-án LMBTQ-tüntetés volt Varsóban, mert két hónap előzetes börtönbüntetést kapott Margot Szutowicz lengyel LMBTQ-aktivista, és további 47 aktivistát vittek el a rendőrök, akik élőlánccal próbálták megakadályozni a jogszerűtlen letartóztatást. Több száz LMBTQ-ember gyűlt össze Lengyelország egyik legnagyobb LMBTQ-szervezetének, a KPH-nak (Kampania Przeciw Homofobii, Kampány a Homofóbia Ellen) irodája előtt. Ők órákig feltartóztatták a rendőröket, de végül megbilincselték és elszállították az élőlánccal védett lengyel aktivistát.

A melegek nehezményezik, hogy a helyszínen “a rendőrség több alkalommal is szükségszerűtlen erőszakot alkalmazott a békés tüntetőkkel szemben, akár random módon szedtek ki embereket a tömegből, és ráncigálva, hátracsavart kézzel egy rendőrautóba tuszkolták őket, vagy éppen a földre nyomták őket, ami során több résztvevő is megsérült”.

Az eseményekre reagálva augusztus 9-én egy még nagyobb LMBTQ tüntetés volt Varsóban, ahol a rendőri erőszak és a szólásszabadság korlátozása ellen tüntettek.

“Szolidárisak vagyunk a lengyel sorstársainkkal, hiszen nekünk is egy hasonlóan homofób és transzfób rezsim elnyomása alatt kell képviselnünk az LMBTQ-emberek érdekeit, és mindent megtenni az alapvető jogaik és biztonságuk érvényesüléséért. Az Európai Uniónak most kell megmutatnia, mit jelent az Unió. Hogy az európai értékek valóban megvalósulnak-e, hogy képes-e a Európai Unió megvédeni a legkiszolgáltatottabb tagjait”

– nyilatkozták a budapesti tüntetés szervezői.

Egyben kérik az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy tartsanak rendkívüli ülést a lengyel LMBTQ-emberek ügyében, és tegyenek meg mindent azért, hogy a lengyel LMBTQ politikai foglyokat azonnal elengedjék szabadjon, és lépjenek fel határozottan az LMBTQ ellen irányuló rendőri erőszak ellen Lengyelországban.

A budapesti demonstráció kedden 17 órakor kezdődik a Lengyel Nagykövetség épülete előtt.

Hunhír.info – Humen