- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Testükkel védték társukat a melegek a hatóságtól

Előállította a rendőrség azt a lengyel LMBTQ-aktivistát, akit a bíróság két hónapnyi börtönbüntetésre ítélt. A Margot néven ismert aktivista még júniusban megrongált egy olyan gépjárművet, amelyet kormánypárti önkéntesek homoszexualitással kapcsolatos ellenérzésük kifejezésére használtak az elnökválasztási kampányban. A voksolás után pedig egyike volt azoknak, akik szivárványzászlókat tettek a lengyel köztéri szobrokra.

Varsóban tegnap a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a nő LMBTQ szervezetéhez, de az épület előtt több százan élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy elvigyék. Ezután a rendőrség több tucatnyi személyt letartóztatott – írja a Humen.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezetként definiált birodalmista, liberálcion érdekvédő szervezet sajtóközleményében emlékeztetett, hogy a lengyel rendőrség az elmúlt hetekben számos békésen tiltakozó LMBTQ-aktivistát letartóztatott. A szervezet képviselője, Kyle Knight az Európai Unió azonnali beavatkozását sürgeti:

„A lengyel hatóságoknak azonnal be kell fejeznie a szólásszabadsággal élő aktivisták elleni hajtóvadászatot. A kisebbségek célkeresztbe állítása és bűnbakká tétele mindennapossá vált Lengyelországban. Ennek veszélyes következményei vannak az emberi jogokra nézve.”

Dunja Mijatović, az Európai Unió emberi jogi biztosa a letartóztatott aktivista azonnali szabadon engedését követeli.

Hunhír.info