- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Megrongáltak egy SS-emlékművet

A kanadai rendőrség gyűlöletbűncselekmény gyanújával nyomoz, miután ismeretlenek megrongáltak egy emlékművet, amit az SS-ben szolgált ukrán katonáknak emeltek. 

Megrongáltak egy emlékművet Oakville városában, amit SS-ben szolgált ukrán katonák tiszteletére állítottak. Az ismeretlen elkövetők „náci” feliratot firkáltak az emlékműre. A kanadai rendőrség gyűlöletbűncselekmény miatt nyomoz – számolt be a The Daily Wire.  [1]

A kanadai büntetőtörvénykönyv szerint gyűlöletbűncselekménynek minősül, ha valaki nyilvánosan gyűlöletet kelt bármilyen beazonosítható csoport ellen.

Az emlékművet az 1980-as években azoknak az ukrán önkénteseknek az emlékére állították, akik a 2. világháború idején csatlakoztak a Waffen-SS 14. hadosztályához. A nürnbergi bíróság a teljes SS-t háborús bűnös szervezetnek nyilvánította, és kimondta, hogy a tagjai háborús bűnöket követtek el. Ennek ellenére a kanadai kormány engedélyezte az ukrán SS tagok letelepedését az országban, arra hivatkozva, hogy a 14. hadosztályra soha nem bizonyítottak rá konkrét háborús bűnöket.

A Toronto közeli Oakville városában található ukrán temető gondnoka szerint, az emlékmű azoknak a tiszteletére épült, „akik nem tértek vissza”, és szerinte az ukrán katonák a kommunizmus ellen harcoltak az SS-ben.

A temetőben több olyan katona is nyugszik, akik a 14. hadosztály tagjai voltak, majd Kanadában telepedtek le.

Hunhír.info – Neokohn