- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A román államfő taníttatná a genderelméletet

Megtámadta Klaus Iohannis román államfő az alkotmánybíróságon a tanügyi törvény azon módosítását, amely megtiltja a genderelmélet oktatását az iskolákban.

A 2011/1-es tanügyi törvényt módosító javaslat szerint valamennyi oktatási intézményben és az iskolán kívüli tevékenységeken is tilos a genderelmélet tanítása.

Az egyébként magyargyűlölő Iohannis szerint a törvény szembemegy a jogállamra és a hatalmi ágak szétválasztásának elvére vonatkozó alkotmányi előírásokkal, ugyanakkor sérti a lelkiismereti szabadságot, amelyet szintén szavatol az alaptörvény. Azáltal, hogy a parlament törvénnyel megszabja, milyen tevékenységek, elméletek, vélemények képezhetik iskolai foglalkozások tárgyát, megsérti az egyén lelkiismereti szabadságát, jelen törvényi rendelkezés ugyanis korlátozza a gondolkodás- és véleményszabadságot – érvel Iohannis.

Az államfő szerint ugyanakkor a törvény sérti a polgárok törvény előtti egyenlőségének elvét, az egyetemi autonómia elvét, valamint az alkotmány szólásszabadságra és a cenzúra betiltására vonatkozó cikkelyeiben előírtakat, ugyanakkor nélkülözi az objektív és észszerű indoklást.

Hunhír.info – Agerpres