- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kolumbusz helyett transznemű hősnek akarnak szobrot

Kolumbusz szobra helyett egy régi nagy buziikont öntenének szoborba amerikai észlények.

51 évvel ezelőtt, 1969. június 28-án robbant ki a Stonewall-lázadás, ami a modern kori LMBTQ mozgalom katalizátorává vált – és aminek többek között például a pride felvonulásokat is köszönhetjük.

Az egykori eseményeknek aktív alakítója volt a transznemű aktivista, Marsha P. Johnson, aki a New Jersey-ben található Elizabeth városából származik. Az Egyesült Államokban jelenleg zajló rasszizmus-ellenes álarcba bújtatott tüntetések során egyre dőlnek a volt rabszolgatartók és gyarmatosítók szobrai, és Kolumbusz Kristóf szobrai is célponttá váltak.

Johnson szülővárosában most mozgalom indult, hogy Kolumbusz alakját cseréljék le a transznemű ikon szobrára. Mostanra már több mint 3500 támogató aláírás gyűjt össze a kezdeményezésre.

„Mindig mondtam, hogy Marshát jobban elismerik New Yorkban és szerte a világon, mint a saját szülővárosában”

– nyilatkozta a CNN-nek Johnson unokaöccse, Al Michaels. A szomszédos városokban, Camdenben és West Orange-ben már eltávolították Kolumbusz szobrait, és most próbálják kitalálni, hogy mit állítsanak a helyükre. Az Elizabeth-ben indult aláírásgyűjtés kezdeményezője, a 19 éves Celine Da Silva szerint az olyan helybéli, kisebbségi hősök, mint amilyen Marsha P. Johnson személye, tökéletes választás lehet. Párja, Daniel Cano ennél azért élesebben fogalmaz:

„Egyértelmű, hogy a szoborállításra a városvezetést nem kérjük. Ez egy követelés. A szobor végül mindenképp állni fog. Marsha meg fogja kapni tőlünk azt a tiszteletet, amit megérdemel.”

Hunhír.info – Humen