- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tel-Aviv elismeri az azonos neműek élettársi kapcsolatát

Tel-Aviv város önkormányzata bejelentette: mostantól elismeri az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát – fittyet hányva ezzel az izraeli kormány álláspontjára és a vallásos zsidó csoportok tiltakozására.

A Pride Hét előtt tisztelegve úgy döntöttünk a kormányt megkerülve lehetővé tesszük az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát” – Ron Huldai polgármester nyilatkozatában. A meleg és leszbikus párok elismerése nem pusztán formalitás, hiszen így olyan jogosultságok is megilletik őket, amelyek eddig csak heteroszexuális pároknak jártak. Ilyen például az ingatlanadó-kedvezmény, illetve bizonyos házastársi juttatások.

A jelenlegi izraeli törvény a házasságról kizárólag azokat a házasságokat ismeri el, amelyek az egyház útmutatása alapján köttettek – így egyébként nemcsak az azonos nemű párok, hanem a vegyeshitű és a nem vallásos párok is kiszorulnak a törvény hatálya alól.

Tel-Aviv az élettársi kapcsolat elismerését úgy teszi mostantól lehetővé, hogy a párnak egy nyilatkozatot kell beadnia, megkerülve a rabbinátust. Izraeli LMBTQ-szervezetek bíznak benne, hogy a tengerparti város lépése a kormányt is gondolkodóba ejti arról, hogy talán meg kellene szabadulni az idejétmúlt törvénytől.

Hunhír.info – Humen Online