- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Röviden a kínai Nagy Proletár Kulturális Forradalomról, a konzervatív értékek ledöntéséről…

1966. május 16-án kezdődött meg Kínában a Nagy Proletár Kulturális Forradalom. E jól hangzó elnevezés mögött iszonyú tettek bújnak meg, Mao Ce-tung és társai ezúttal a bürokrácia elleni harc jegyében épp a sajátjaik ellen fordultak, s megkezdték azt a nagyszabású harcot, amely elsősorban a Kínai Kommunista Párt addigi intézményei, szervezete, funkcionáriusai ellen irányult.

Rettentő nagy tisztogatás végeztek a „burzsoá” befolyásoktól való „megtisztítás” során. Az élcsapat, a vörösgárdisták révén országszerte megkezdte „forradalmi” tevékenységét a „régi eszmék, kultúra, szokások és magatartás” ellen. Különböző szintű tanárokat, pártkádereket, egykori gyárosokat kiáltottak ki osztályellenségnek, „harci gyűléseken” rendezett nyilvános kihallgatásokkal gyötörték, kínozták őket, aminek következtében a „célszemélyek” időnként ugyan életüket is vesztették, de az elsődleges cél nem a fizikai likvidálás, hanem a tömegek „nevelése” volt e példák révén.

Nehéz néhány sorban elmesélni azt, ami Kínában, ebben a hatalmas országban történt ezen évtized alatt. Az ideológiát tartalmazó “vörös könyvecske” bejárta és felforgatta a világot, benne a “művelt Nyugatot” is, jellemző, hogy a végtelenül egyszerű gondolatokat tartalmazó mű kínai Nagy Kulturális Forradalom alatt, 1966 és 1976 között 500 kiadásban és 50 nyelven jelent meg – összesen 5 milliárd példányban. Jellemzésül: abban az időben a világ népessége 3 milliárd volt, vagyis több mint másfél példány jutott a könyvecskéből a Föld minden egyes lakosára.

Maónak, illetve a maoistáknak fontos szerep jutott a 60-as évek európai diákmozgalmaiban is. Magyarországon – és persze másutt is – a hírhedett “vörös könyvecske” még mindig kapható, valószínűleg nem is fogy el soha, de legalábbis egyhamar.

A nagyjából szétvert régi hatalmi struktúra helyére a forradalmi bizottságok léptek. Mao 1976. szeptember 9-én halt meg.

E fenti írás csak szőrmentén mutatja be a kulturális forradalmat, illetve az általa okozott károkat – ha valakit érdekel a teljes belső (sőt! külső) pusztítás, jól teszi, ha kutatgat az interneten. Érdekes módon Mao elnök hatalmas képe a bukás (jelképes bukás) ellenére is ott díszeleg Pekingben a Mennyei Béke terén…

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info