- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

„Az annektálás bajt hozhat Izraelre”

A konzervatív szakértő szerint egyes ciszjordániai területek Izraelhez csatolása csak rontaná az amerikai-izraeli kapcsolatokat és Izrael zsidó jellegét.

A Middle East Forum konzervatív think tank igazgatója a The New York Times [1] hasábjain írta meg a véleményét a zsidó telepek potenciális annektálásáról.

„Nem az az ember vagyok, aki a ciszjordániai izraeli megszállásról papol, ugyanis az én véleményem szerint a palesztinoknak már rég lehetne önrendelkezése, ha nem gyilkolnának izraelieket”

– írja Pipes, aki sarkos Izrael-párti nézőpontja ellenére nem tartja jó ötletnek egyetlen négyzetméter annektálását sem. A Közel-Kelet szakértő hat pontba rendezi az okait.

Egy: Trump haragja 

Pipes szerint Donald Trump kiszámíthatatlan és könnyen elképzelhető, hogy az elnök haragra gyúl, ha Izrael unilaterálisan dönt az annektálás mellett. Az „évszázad béketerve” ugyanis csak Ciszjordánia 30%-át adná a zsidó államnak és azt is a palesztinokkal való tárgyaláshoz kötné.

„Ha az izraeliek előresietnek a nekik kedvező résszel, és figyelmen kívül hagyják a terv többi részét, azzal magukra vonhatják Trump haragját”

– írja a szakértő.

Kettő: Elvesztett nyugati szövetségesek

Az annektálás Pipes szerint elidegenítené a már így is vészesen alacsony számú európai szövetségeseket és az amerikai demokrata pártot. A szakértő szerint nem lehet jó egy olyan terv, ami képes mind a demokratákat mind pedig Donald Trumpot elidegeníteni.

Pipes attól tart, hogy az európai államok egy része azzal válaszolna, hogy elismeri a palesztin államot. Példaként a franciákat hozza fel.

Három: Az Öböl-államok elvesztése

Az elmúlt években az iráni fenyegetés összehozta Izraelt és az Öböl menti olajállamokat. Pipes azt írja, hogy Izrael potenciálisan maga ellen fordíthatja ezeket az államokat, ha annektálja a ciszjordániai területeket.

„Ennek a munkakapcsolatnak az alapját az adta, hogy az arab kormányok már nem hangsúlyozzák a palesztin kérdést. Ha Izrael véghez viszi az annektálást, azzal újra feléleszti a palesztin ügyet. Kárba veszhet hosszú évek kemény munkája, amelynek egyik főszereplője maga Netanjahu volt”

– érvel az amerikai szakértő.

Négy: Palesztin harag és destabilizáció

Pipes szerint a területek Izraelhez csatolása felébresztheti a palesztin forradalmi kedvet, ami potenciálisan lángba boríthatja a szomszédos Jordániát is. De nem csak a jordániai palesztinok haragjától kell tartani a szakértő szerint, hanem egy újabb intifáda vagy gázai háború kirobbanásától is.

Öt: Az izraeli baloldal elidegenítése

A szakértő attól tart, hogy a lépés belpolitikai vihart gerjesztene, amely során az izraeli baloldal zsidók tömegeit konvertálná át anticionistává, ami esetleg kivándorlási hullámhoz is vezethetne.

Hat: Több izraeli arab lakos lesz 

Az annektálás után több palesztin számára lesz elérhető az izraeli állampolgárság, így Izraelnek várhatóan több arab állampolgára lesz, mint valaha. Ez Pipes szerint ez óriási hiba lenne, hiszen veszélyeztetné Izrael zsidó államként való létét, ami akkor is megmarad, ha sikerül kezelni a gázai és iráni fenyegetéseket.

„Izrael állampolgárait nem lehet úgy legyőzni, mint a külső ellenségeket. A hűségükért dolgozni kell, és minél többen vannak, ez annál nehezebb”

– írja Daniel Pipes.

A Közel-Kelet szakértő szerint az annektálás tulajdonképpen csak egy szimbolikus tett lenne, ami számtalan negatív gyakorlati következménnyel járna.

„Mit ér el valójában az annektálás? Egy szimbolikus cselekedet csupán, egy gesztus a jogilag bizonytalan helyzetben levő ciszjordániai izraeliek felé. Azonban ez a lépés nem oldja meg a jogi helyzetüket, hiszen várhatóan nem lesz a világon egyetlen fontos kormányzat sem, ami elismerné őket új jogi státuszukban” – írja a Middle East Forum igazgatója.

Neokohn.hu – Hunhír.info