- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ortodox pátriárkán akadtak ki a mások

A melegebb társadalmi rétegek szerint kicsit túltolta a biciklit az ukrán ortodox egyház pátriárkája, aki ellen egy márciusi tévéinterjú miatt indult jogi eljárás. A homoszexualitást ördöginek tartó Filaret szerint a melegek miatt küldött büntetést az Úr a világra.

„Elsősorban az azonos nemű házasságokra gondolok. Ez az oka a koronavírusnak. Isten Szodomát és Gomorát is felégette.”

A liberalizmus, a szabadosság elképesztő léptékű erőltetése és terjedése persze nem a komolytalanság kategóriájába tartozik, de azért az ukrán pópa kicsit talán mégis elvetette a sulykot ezzel a kijelentésével.

Szólásszabadság, véleménynyilvánítási jog ide vagy oda, persze a jogvédők azonnal lecsaptak a pópára, mert attól tartanak, hogy az amúgy is a különböző neműek közötti házasságot előtérbe helyező harcias társadalomban ezek a kijelentések fokozzák a feszültséget és az ellenérzést, a járványos időben meg nem kell, hogy halomra verjék őket.

A kijevi központú LMBTQ jogvédő csoport, az Insight beperelte az egyházfőt. Az egyház azért nem tojja össze magát.

A szervezet szerint ez az első jogi eljárás az egykori szovjet tagköztársaságok területén, amit egyházi személy homofób kijelentései miatt indítanak. A 91 éves Filaret az ukrán közélet egyik elismert alakja, aki nagy szerepet játszott abban, hogy egyháza 2018-ban függetlenítette magát az orosz ortodox egyháztól. A hétfőn indult jogi eljárás kapcsán az egyház nem szólalt meg, de korábban, amikor szóba került egy per lehetősége, még magabiztos sajtóközleményt adtak ki:

„Mind az egyház vezetőjeként, mind magánemberként a pátriárkának jogában áll szabadon kifejezni az erkölcsön alapuló véleményét.”

Egyben az egyház fenntartotta magának a jogot, hogy szintén perrel válaszoljon, ha az igazságszolgáltatással visszaélve megtámadnák Ukrajna hagyományos családi értékeit.

A kijevi bírósághoz benyújtott közigazgatási eljárás Filaret pátriárkát arra kötelezné, hogy bocsánatot kérjen hamis információk terjesztéséért, és helyesbítést tegyen közzé a tévécsatornával együtt.

Hunhír.info – humen nyomán