- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Eszméletlen: Lenin szobrot kap Németországban

Gelsenkirchen hatóságainak ellenkezését legyűrve egy kis kommunista párt elérte, hogy ilyen módon is tisztelegjen a hírhedt tömeggyilkos előtt. 

Hamarosan szobrot állítanak Vlagyimir Iljics Leninnek a Ruhr-vidéken elhelyezkedő Gelsenkirchen városában, Németország egykori ipari szívében. Ez az első olyan nyugat-németországi város, ahol a kommunista vezető emléke előtt tisztelegnek — írja a the Guardian.

A Lenin-szobrok a rendszerváltás előtt a kelet-németországi városok, községek gyakori „ékei” voltak, a nyugat-német köztereken azonban eddig senki nem tisztelgett ilyen módon a hírhedt bolsevik vezető előtt.

A szobor, melyen Lenin kinyújtja jobb karját, a tervek szerint március 14-én kerül átadásra. A 2,5 méteres, öntöttvas figura az 1930-as években készült a Szovjetunióban, és Németország Marxista Leninista Pártja (MLPD) szerezte meg egy cseh várostól ismeretlen összegért, egy online aukciót követően.

Az 1982-ben alakult kis sztálinista pártot folyamatos megfigyelés alatt tartja a német titkosszolgálat szélsőségessége és alkotmányellenessége miatt.

A helyi bíróság azonban most engedélyt adott a német pártnak, hogy fémszobrot állítson példaképének saját központja előtt. A város hatóságai igyekezték útját állni a kezdeményezésnek, mondván a szobor „zavarja majd a szomszédos épület szabad kilátását”, illetve annak jelenléte ellentmondana történelmi műemlékvédő szabályoknak.

Nyugat-Gelsenkirchen helyi tanácsa kijelentette, Lenin nem méltó arra, hogy a város tisztelettel emlékezzen meg róla:

“Lenin az erőszak, elnyomás a terror és a hatalmas emberi szenvedés képviselője. Mindez összeegyeztethetetlenné teszi Németország szabad, demokratikus rendjével, és azt is jelenti, hogy a demokrácia eltörléséért folytatott harc szimbóluma.”

AZ MLPD párt szerint azonban a bíróság döntése „nagyszerű győzelem Vlagyimir Iljics Lenin számára”. A város nem hagyja annyiban, megtámadja a bíróság döntését.

Hunhír.info – Neokohn