- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Özönlenek a migránsok (tudósítás a helyszínről!)

Egyre élesebb a helyzet a török-görög határon, ahol tízezrével gyűlnek össze a migránsok és próbálják áttörni a határt. Katona Gyula a helyszínről tudósított telefonon a PestiSrácok.hu-nak és elmondta, hogy a görög és török oldal is elküldte a sajtót a határról, valamint hozzátette, hogy a médiában megjelent hírekkel szemben a görög határőrök és rendőrök már alig bírják feltartóztatni a migránsokat Kastaniesnél. Katona Gyula elmondta portálunknak, hogy a teljesen kimerült görög rendőrök egyelőre még védik a határt, de kevesen vannak ahhoz, hogy a teljes határszakaszt őrizzék, és bár 29-én éjjel 4000 (!) migránst fogtak el, így is felbecsülhetetlen számú illegális bevándorló tudott átszökni a mezőkön és a folyón a határszakasz hosszában. Az utánpótlás pedig a tudósító szerint folyamatos, sőt Isztambulban egy tízezer fős migránskaraván is szerveződik. Óriási a baj, a török elnök és kormányzat nem csupán átengedi a migránsokat, hanem az útjukat is szervezi.

Katona Gyula a török-görög határ közeléből jelentkezett, Orestiada településről, amely mintegy 20 kilométerre található a feszültség gócpontjától, Kastaniestől, amely a határ görög oldalán fekszik. Török területről (pár kilométerre van Edirne városa is), pedig ezrével érkeznek a migránsok és próbálnak átjutni a határátkelőn, amelyet egyelőre még védenek a görög határőrök. A görög hatóságok kijelentették, hogy urai a helyzetnek, Katona szerint azonban ez nem fedi a valóságot, és telefonon elmondta a PestiSrácok.hu-nak, hogy amennyiben nem kapnak segítséget a határőrök, át fog szakadni a határ és átözönlenek a migránsok. A rendőrök és a katonák egyre kimerültebbek és hiába fogtak el 4000 migránst előző éjszaka, rengetegen átjutottak a határszakasz egyéb részein, a határátkelő azonban egyelőre kitart. Fontos információ, hogy a migránsok igen komoly pirotechnikai arzenállal rendelkeznek és ezzel dobálják is a görög rendőröket, tulajdonképpen folyamatos az agresszió.

A LESZBOSZI LAKOSOK IS BESZÁLLTAK A HATÁRVÉDELEMBE

Katona Gyula arról is beszélt, hogy a tengert mindössze 52 hajó pásztázza a görög partoknál, amely igen kevés ahhoz, hogy az embercsempészek és az NGO-k migránshajóit feltartóztassa, a feszültség pedig egyre erősebb, hiszen látható, hogy a törökök részt vesznek a migránsok görög földre juttatásában. A tudósító azt is elmondta, hogy Leszboszon helyi lakosok is beálltak segíteni a határvédelembe, nem engedték kikötni az egyik migránshajót és dulakodásba keveredtek a migránsokat segítő aktivistákkal is. Rendőr ezen a helyszínen alig akadt, a görög hatóságok nincsenek a helyzet magaslatán.

A görög-török határon található Kastanies településétől nem messze északi irányban található a bolgár határ, így itt több irányban is át tudnak törni a migránsok.

KÖSZÖNET ALLAHNAK – FRANCIÁUL

Erdogan kijelentése szerint 18 ezer migráns tartózkodik most a határ közelében, de állítólag vasárnap éjfélig ez a szám elérheti a 30-40 ezer főt is, ezenkívül pedig Isztambulban is szerveződik egy mintegy 10 ezer fős migránskaraván. Katona szerint egyértelmű a törökök célja, hogy egyre nagyobb nyomást helyezzenek Görögországra és az Európai Unióra, amit bizonyít, hogy tengeri úton is szervezik a migránsokat, valamit buszokkal szállítják a határra őket. A tudósító megosztott egy érdekes szituációt is velünk Leszbosz szigetéről, ahova reggel érkezett egy hajó, a sajtó is jelen volt, a megérkező migránsok pedig franciául mondtak köszönetet Allahnak, hogy Európába jutottak.

A helyzet tehát egyre feszültebb, Katona Gyula elmondta, hogy beszélt egy görög mentőssel is, aki elpanaszolta, hogy amikor kihívják őket egy eset miatt, a migránsok ellenségként tekintenek rájuk, bántalmazzák és szidalmazzák őket. A határhoz érkező agresszív illegális bevándorlók pedig mindenáron át akarnak jutni Görögországba és onnan tovább akarják folytatni az útjukat, hiszen hangosan terjesztik egymás közt, hogy Merkel és Németország várja őket.

Megkérdeztük a tudósítót, hogy a görög részen mennyire észlelhető a migránsok jelenléte, Katona pedig elmondta, hogy 20 kilométerre a határtól,  Orestiada településen is találkozott már velük, de ott már a görög rendőrséggel nem gyűlik meg a bajuk, nincs elég rendőr a feladatra, az elsődleges cél most a határátkelő és a határszakasz védelme. Katona Gyula hozzátette azt is, hogy Athén és Szófia egyaránt azt nyilatkozta, hogy nem észlelik a nyomást, a számok szerint egyelőre nem látják, hogy óriási gond lenne, a valóság azonban egészen más a tudósító elmondása alapján. Kritikus éjszaka várható, a migránsok csak érkeznek, a rendőrök fáradnak, segítséget pedig egyelőre nem kapnak.

Itt látható, ahogy török zászlóval a kézben kövekkel dobálják a migránsok a határkerítésnél szolgálatban lévő görög rendőröket:

Katona Gyula tudósító; Fotó: MTI