- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A filozófus, aki kikelt az új baloldal ellen – Roger Scruton halálára

Súlyos, rákos betegségét követően január 12-én távozott Sir Roger Scruton, a nemzetközi hírű, ismertségű angol konzervatív filozófus. Scruton 1944-ben született, középiskoláit Royal Grammar School Wycombe intézetben, majd egyetemi tanulmányait Cambridgében, a Jesus Collegében végezte. Érdeklődése már korán a filozófia felé irányult.

1968-ban szembesülnie kellett az egész Nyugat-Európát elborító szélsőbaloldali diákmozgalmakkal. Éles meglátással ismerte fel, hogy az anarchista és újbaloldali mozgalmak élén a „középosztályból származó huligánok” álltak, aki a mozgalmak irányvonalát meghatározták. Egyik későbbi műve címében futóbolondnak, csalónak, agitátornak nevezte az új baloldal meghatározó alakjait.

A későbbiekben Cambridge Crist’s College professzora volt, majd a konzervatív Salisbury Review főszerkesztőjeként tevékenykedett. A 90-es évtizedben az USÁ-ban, Boston egyetemén is tanított, hazájába visszatérve Oxford, majd a skóciai Szent András egyetemein oktatott.

A Jesus College

Talán negatív 1968-as tapasztalatai indították el a konzervatív, jobboldali útkeresésében.

Felfogását az értékteremtő konzervativizmus, a politikai tradicionalizmus határozták meg. Itt a pontosítás kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a tényleges -akár a brit- konzervativizmus nem azonos a neoliberális társadalom- és gazdaságfilozófiai elvekkel. Ezért Scruton soha sem volt a thacherizmus híve, vagy támogatója, inkább kritikusának, ellenzékének volt tekinthető.

Közreműködött a közép-európai rendszerváltásban, ezért a 80-as évek végén kitiltották Csehszlovákiából.

Közel 40 könyv és számtalan tanulmány szerzőjét tisztelhettük benne. Művei mintegy fele magyarul is megjelent.

Érdeklődése, tudományos munkássága, publicisztikája alapvetően az esztétika és a politikai filozófia felé irányult.

Fontos filozófiatörténeti művei foglalkoztak Hegellel mint konzervatív gondolkodóval, Kant, Spinoza, Edmund Burke filozófiatörténeti jelentőségével. Munkássága kiterjedt az új konzervativizmus politikai filozófiája értelmezésére, a környezetvédelemre, a zöld filozófiára, a multikulturalizmus, a migráció életbevágó, az európai alapértékekre veszélyes kérdéseire. Szépirodalmi művei is jelentek meg, regényt írt Trisztán és Izoldáról, valamint Richard Wagnerről.

Szinte törvényszerű, ha valaki szembefordul a mai liberális mainstream elveivel – mely néha még konzervatívnak is mutathatja magát – elszigetelődik, támadások kereszttüzébe kerülhet.

A migráció, a multikulturalizmus elleni kritikája miatt azonnal beindult, még konzervatív körökben is a támadássorozat, a rasszizmus meglehetősen vulgáris vádja. Pedig aki képes végiggondolni filozófiai üzenetét, képes átgondolni, felfogni gondolatisága, üzenete súlyát, másképp értelmezheti munkásságát.

Családja körében

Halála másnapján Boris Johnson brit kormányfő a következőképp nyilatkozott:

”Elveszítettük a legnagyobb konzervatív gondolkodót.”

A rendszerváltás segítése, a konzervatív értékteremtő gondolatisága elismeréseként Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Magyarország kormányai magas állami kitüntetésben részesítették.

Károlyfalvi József – Hunhír.info