- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Lövöldözés a volt KGB-székháznál – Három halott

Ártalmatlanná tették a biztonsági erők azt a fegyveres támadót, aki tüzet nyitott csütörtök este az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházánál, Moszkva belvárosában – közölte az FSZB. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az incidensben hárman meghaltak.

„Ismeretlen (támadó) tüzet nyitott a Bolsaja Lubjanka (utca) 12-es házánál. Vannak sérültek. A bűnözőt ártalmatlanná tették. Személyazonosságának megállapítása folyik” – áll az FSZb (az orosz titkosszolgálat) közleményében.

Az Izveszytija című napilap korábban úgy értesült, hogy a lövöldözésben hárman életüket vesztették. Az információt hivatalosan nem erősítették meg. A BBC úgy fogalmaz, legalább egy ember meghalt, egy pedig megsérült a lövöldözésben.

Úgy tudni, mindhárom áldozat a titkosszolgálat kötelékébe tartozott.

A BBC úgy értesült [1], hogy a fegyverest, aki automata puskájával a székház lobbyjában lövöldözött, a rendőrség lelőtte. A biztonsági erők lezárták a környéket, és a közeli épületekbe tessékelték a járókelőket. Moszkvai források három támadóról is hírt adtak, meg nem erősített hírek szerint egyikük Kalasnyikovval nyitott tüzet.

Fotó: The Moscow Times

Az FSZB közleményének megjelenését követően több sajtóforrás is a lövöldözés felújulásáról számolt be. Az Interfax hírügynökség szerint a Lubjanka teret lezárták a biztonsági erők, az ott lévő embereket evakuálták.

A Moszkva hírügynökség azt írta, hogy az FSZB terrortámadásnak minősítette a történteket, de ezt egyetlen más forrás sem erősítette meg. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) eljárást indított rendvédelmi szervek tagjai ellen elkövetett támadás címén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában kijelentette, hogy Oroszországban idén 54 terrorista irányultságú bűncselekményt, köztük 33 terrortámadást sikerült megakadályozni. Putyin a biztonsági szervek alkalmazottainak napján megtartott ünnepségen mondott beszédet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az elnököt tájékoztatták a csütörtök esti incidensről.

Az eset épp az oroszországi titkosszolgálatok napján történt.

Hunhír.info – Neokohn – MTI