- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A szocializmus buziknak való!

A YouTube szóvivője bejelentette, hogy változtatni fognak irányelveiken a zaklatások miatt. Ezzel a lépéssel nagyobb védelmet biztosíthatnak felhasználóiknak, ha esetleg valaki diszkriminálná őket bőrszín, nemi identitás vagy szexuális irányultság alapján.

A felület zaklatásokat érintő szabályairól idén júniusban is szó esett, amikor a YouTube egy konzervatív videókészítő mellett foglalt állást, aki homofób módon vette támadásba a Vox magazin egyik újságíróját. Az eset kapcsán a megtámadott Carlos Maza újságíró is megszólalt, és nyíltan beszélt arról, hogyan is bánt vele az egyébként 3,8 millió feliratkozóval rendelkező Steven Crowder – számol be róla a Pink News.

Carlos Maza és Steven Crowder

Crowder a melegek szerint nem csupán homofób, de rasszista szándékkal is támadásba vette az újságírót. Néhány videóján pedig találóan egy „a szocializmus a b*ziknak való” felirattal ellátott pólót viselt, hogy egyértelműsítse véleményét.

A YouTube felülvizsgálta az ügyet Crowder videójával együtt, és a következőt nyilatkozták: 

„Nagyon komolyan vesszük a zaklatásokat, tudjuk, hogy ez fontos és sok embert érint, de attól még, hogy a videó nyelvezete egyértelműen bántó volt, a videó nem sértette meg a szabályzatainkat.”

Maza úgy véli, az ilyesfajta hozzáállással még inkább zöld utat adnak a gyűlölködőknek, hogy kedvükre sértegessenek másokat az interneten.

Hat hónappal később a YouTube alelnöke, Matt Halprin közzétett egy újabb nyilatkozatot, amelyben leírták, hogyan is fognak változtatni a zaklatásokat érintő szabályzataikon.

Ez alapján a YouTube többé nem fogja engedélyezni az olyan tartalmakat, amelyek rosszindulatú sértéseket tartalmaznak valaki alapvető emberi tulajdonságaira nézve, mint a bőrszínük, a nemi identitásuk vagy a szexuális orientációjuk. Ez a szabályzat mindenkire érvényes; a magánszemélyektől kezdve a tartalomgyártókon keresztül a hivatalos személyekig. Emellett betiltják még a homályosan megfogalmazott fenyegetéseket is, valamint az olyan tartalmakat, amelyekben előfordulhat az egyén felé irányuló erőszakot sugalló nyelvezet.

Ha pedig olyan eset történne, mint amilyen Maza és Crowder között, akkor a videó készítője elveszíti azt a lehetőségét, hogy pénzt keressen a Youtube-on keresztül, valamint a csatornáját is megszüntethetik.

„A változtatások során alapvető fontosságú, hogy a YouTube továbbra is egy olyan hely maradjon, ahol az emberek kifejezhetik ötleteiket, és továbbra is védeni fogjuk a művészi önkifejezést. Úgy véljük, hogy a tartalmakat úgy is el lehet készíteni, hogy másoknak ne kelljen a saját biztonságuk miatt aggódnia”

– nyilatkozta Halprin.

Maza is véleményezte a bejelentést, és azt mondta, hogy a YouTube szeret olyan homályos tartalmi irányelveket kitalálni PR-krízis idején, amelyeket később nem áll szándékukban érvényesíteni. Az pedig, hogy megfosztanák a pénztől a youtubereket, szintén nem fog beválni, mert az olyanok, mint Crowder, leginkább az őket hirdető áruk bevételéből és az adományokból tartják fenn magukat.

„Amíg a YouTube szabad felületet biztosít számukra, hogy új nézőket és vásárlókat találjanak maguknak, folyamatosan meg fogják szegni a szabályokat. Ezek az irányelvek csak akkor működnek majd, ha a YouTube végre elszánja magát és eltávolítja azokat, akik a legtöbb szabályt megszegik az oldalon. És egyelőre semmi sem ad okot arra, hogy elhiggyem, ez így fog történni”

– mondta el bővebb véleményét a szabályok megváltoztatásáról Maza.

Hunhír.info – HumenOnline nyomán