- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tiéd lehet Monroe menórája

A menórát az amerikai sztár harmadik férje, Arthur Miller szüleitől kapta ajándékba. 

Hollywood egykori ikonja, a Van aki forrón szereti című film népszerű sztárja, az ötvenes években tért be a judaizmusba – írja a The Jerusalem Post. 

Arthur Miller és Marilyn Monroe egy párizsi estélyen. Fotó: Wikimedia commons

Marilyn Monroe karrierje csúcsán ismerkedett meg az amerikai zsidó Arthur Miller drámaíróval. A színésznő ekkor már túl volt két balsikerű házasságon. Monroe 1956-ban az esküvő előtt áttért a judaizmusra.

Marilyn állítólag azért vonzódott a zsidó hithez, mert hasonlóságokat látott a zsidók állandó üldöztetése és az őt érő kritikák között.

Betérése miatt Egyiptomban egy időben betiltották a filmjeit.

[1]

Marilyn jó kapcsolatot ápolt a drámaíró szüleivel, akiktől a menórát kapta. Híres történet, hogy a színésznő Miller mellett megpróbált háziasszonnyá válni és az akkori amerikai sajtó gyakran beszámolt a pár életéről. Ennek ellenére a házasság mindössze öt évig tartott.

Arthur Miller 1987-ben egy interjúban azt nyilatkozta volt feleségéről, hogy nagyon sokan lenézték és úgy kezelték, mint egy vásári medvét. Szerinte bántalmazott gyermekkora ellenére Marilyn Monroe bátor fiatal nő volt.

A menóra eddig két különböző New Yorki zsidó múzeumban volt kiállítva. Tavaly már elárverezték a színésznő zsidó imakönyvét.

A menóra az aukciós leírás szerint az izraeli himnuszt is eljátssza, és az árverésen 100-150 ezer dollár körüli összeg lehet az értéke.

Neokohn