- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A katalánok elutasítják, a spanyolok elfogadják az ítéletet

A katalán kormány elutasítja a katalán függetlenségi vezetők elítélését, [1] és a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői döntését “igazságtalannak” és “antidemokratikusnak” tartja – mondta Quim Torra katalán elnök Barcelonában tett televíziós nyilatkozatában.

“Az ítélet a demokrácia és a katalán társadalom megsértése” – fogalmazott a függetlenségpárti politikus, hangsúlyozva, hogy “népszavazást rendezni nem bűncselekmény”.    

Bejelentette: kormánya kedden rendkívüli ülést tart, ő maga pedig levélben kezdeményez találkozót VI. Fülöp spanyol királlyal, és Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfővel.

A spanyolok nyilván nem ellenkeznek

A spanyol kormány elfogadja és tiszteletben tartja a katalán függetlenségi vezetők ellen hozott hétfői ítéletet – mondta az ügyvezető spanyol miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján Madridban.

 Pedro Sánchez hangsúlyozta a törvény előtti egyenlőség és a jogszabályok betartásának fontosságát, amely mindenkit egyformán kötelez.    

Mint mondta, az ítélet a spanyol alkotmány három elvének megsértésén alapul, ezek pedig az egyenlőség, a területi sokszínűség és az ország területi egységének sérthetetlensége.

Hunhír.info – MTI