- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiállt az LMBTQ-ideológiát bíráló krakkói érsek mellett

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a lengyel püspöki kart, miután Marek Jedraszewski krakkói érseket több támadás érte az “LMBTQ-ideológiát” bíráló beszéde miatt. Az MKPK elnöke megdöbbentőnek nevezte, hogy “akik a saját véleményük elismerését követelik”, azok a “más véleményen lévőktől még a megszólalás jogát is elvitatják”.

Veres András a lengyel katolikus püspöki konferencia elnökének, Stanislaw Gadeckinek címzett, a testület honlapján közzétett levelében azt írta: “a történelem arra tanít bennünket, hogy a keresztény hit tanítása melletti kiállás sokszor mások indulatát váltja ki”. Mégis értetlenül állunk az önöket ért méltatlan támadások előtt, hiszen csupán a katolikus egyház tanítását fejtették ki korunk egyik jelenségével kapcsolatban – tudatta.

Az MKPK elnöke megdöbbentőnek nevezte, hogy “akik a saját véleményük elismerését követelik”, azok a “más véleményen lévőktől még a megszólalás jogát is elvitatják”.

Miután az önöket ért támadások is egészen rendkívüliek, mi is rendkívüli módon szeretnénk (…) kifejezni az önök iránti szolidaritásunkat és testvéri támogatásunkat – fogalmazott Veres András.

Marek Jedraszewski krakkói érsek a varsói felkelés kirobbanásának 75. évfordulóján, augusztus 1-jén mondott homíliájában beszélt egy “új, újmarxista, lelkünket, szívünket, gondolkodásunkat uralni vágyó, szivárványszínű ragályról”. Beszéde után Krakkó érsekét éles támadások érték lengyel baloldaliak és liberálisok részéről, sőt bírálta őt a Tygodnik Powszechny című liberális katolikus hetilap is.

Stanislaw Gadecki poznani püspök, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke a támadásokra reagálva úgy nyilatkozott: a konkrét személyek tisztelete nem vezethet olyan ideológia elfogadásához, amely forradalom előidézését tűzi ki célul a társadalmi szokások és emberi kapcsolatok terén, egyúttal “világnézeti totalitarizmussal” vádolja azokat, akik bírálni merészelik ezt az ideológiát.

Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása és Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a szlovák katolikus püspöki konferencia elnöke is támogatásáról biztosította a krakkói érseket és a lengyel püspöki kart.