- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tűzhalál a megszállás ellen – 50 éve gyújtotta fel magát Jan Palach

1969. január 16-án iszonyatos hír söpört végig a nyugati világ médiáján: Prága főterén felgyújtotta magát egy húszéves egyetemista, hogy így tiltakozzon Csehszlovákia Varsói Szerződés általi megszállása ellen.

Jan Palach önégetésének híre minden zárlat ellenére ellenére eljutott Magyarországra is és követőre talált egy 17 éves ipari tanuló, Bauer Sándor személyében, aki kisgyermekkori 56-as traumája, majd későbbi hátrányos helyzete miatt kezdett a történelemmel, a diktatúrák mibenlétével foglalkozni. Saját klubot szervezett, amelynek tagjait egyenesen fegyveres ellenállásra biztatta a rezsim ellen. Palach gesztusától megrendülve elhatározta, hogy ő is így végez magával.

Bauer Sándor 1970. január 20-án a déli órákban a Nemzeti Múzeum lépcsőjén gyújtotta meg a testére tekert, benzinnel átitatott magyar zászlót.

Ő is még három napig élt, a Honvéd kórházban, ahol ápolták, hivatalosan őrizetbe vették azzal az indoklással, hogy „a nevezett barátai és ismerősei körében a Magyarországon állomásozó szovjet csapatokra, továbbá a Magyar Szocialista Munkás Párt és a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányra gyalázó kijelentéseket tett”.

Bauer Sándor január 23-án halt meg, öt nappal később temették el rendőri biztosítás mellett hozzátartozói jelenlétében. Tettéről beszámolt ugyan hetekkel később a magyar sajtó, de csupán az öngyilkosság tényét és körülményeit írták meg, valamint azt, hogy két évvel korábban már megpróbálta eldobni magától az életet.

szeretlek magyarország. hu

Hunhír.info