- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Csángók! Ne bízzatok az elrománosodott, kirekesztő püspökben

Román-magyar-latin nyelvű misét koncelebrált a hétvégén a jászvárosi püspök a csángóföldi Lábnyikon. A kirekesztő elrománosodott püspök Gergely Péter „Dicsértessék a Jézus Krisztus” és „Isten hozta” szavakkal magyarul is köszöntötte a híveket. De nem szabad elájulni a magyargyűlölőtől, ő a román hatalom egyik fontos spionja.

A Teleki László Alapítvány immár ötödik alkalommal szervezett csángó konferenciát Bákóban. A tudományos tanácskozás központi témája a kisebbségben élők lelki gondozása, ezen belül pedig a moldvai csángó közösség anyanyelvi hitéletének a kérdése volt. Az erdélyi Krónika beszámolója szerint a konferencia részeként tartották azt a szombat délutáni lábnyiki misét is.

A lap emlékeztet: a moldvai csángómagyarok 1990 óta kérik a Jászvásári Püspökséget, hogy engedélyezze magyar mise tartását. A pusztinaiak egy csoportja a Vatikánig is eljutott a kéréssel, de eddig csak ígéretet kaptak. A jászvásári püspök és oláh hordája bizonyult a magyar misézés legfőbb ellenzőjének. Gergely Péter a Krónikának nyilatkozva többször kijelentette: akkor engedélyezi egyes moldvai római katolikus templomokban a magyar nyelvű misézést, ha megbizonyosodik róla, hogy az illető településen a hívek legalább öt százaléka nem beszéli a román nyelvet.

Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) oktatási programvezetője ugyanakkor korántsem derűlátó. Az MTI-nek hétfőn kifejtette: nem hiszi, hogy alapjában változott volna az egyházmegye szemlélete. A tisztségviselő szerint a hét végi mise sokkal inkább a magyarországi katolikus egyházi diplomácia sikere.

A csángó szövetség eddig is hangsúlyozta: nem kizárólagosságra törekszik, nem akarja elűzni a román nyelvet a templomokból, hiszen a moldvai csángó kultúra kétnyelvű, ezért e kétnyelvűségnek az egyházban is érvényesülnie kell – mondta Hegyeli.

HunHír.Hu