- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Miniriporter: Kinek kell az amerikaiaktól „lopott” halloween? Hiszen itt a farsang

A farsanghoz sok régi népszokás is köthető. Legtöbbjüket még ma is megtartjuk. A legérdekesebb pedig nem más, mint a mohácsi busójárás. Az iskolával mi is készítettünk ilyen álarcokat. Kinek kell az amerikaiaktól “lopott” halloween? Hiszen itt a farsang. Hajlamosak viszont rá az emberek ma, hogy hagyományoktól eltérő, direkt más jelmezt viselnek. Persze, ez egyáltalán nem gond, de sok hagyomány el is veszett.

Itt van például a vesszőzés, a vénlánycsúfolás. A férfiak, fiúk (legények) ekkor a vesszővel (a virágzó élet jelképe) csapkodták az útjukba kerülő asszonyokat, lányokat, gyerekeket, majd a vénlányokhoz mentek. Vénlánynak számított az, akit nem vettek el feleségül, pedig itt lett volna már az ideje. Ezzel is kicsúfolták őt.

Tuskóhúzáskor, tőkehúzáskor a leányhoz fatuskót vagy azt jelképező kisebb tárgyat kötöznek, amit bizonyos távolságra el kell húznia, vagy a legények tuskót húznak be a férjhez nem ment lányok udvarára, közben kiabálják: „Itt a törzsök, húzzad!” A szokás főleg a Dunántúlon, Kelet-Magyarországon és Erdélyben ismert.

Nem volt túl gyakori, de azért néha fordult a kocka. A pártában maradt lányoknak egy kis elégtétel lehetett, hogy farsangkor (leginkább a végén) a meg nem nősült legényeket is kigúnyolták, általában húshagyókedden.

Szép szokás a villőzés, ilyenkor a lányok színes pántlikával díszítik fel a fűzfaágakat és a csokorból kihúzott vesszővel veregetik meg (persze nem fájdalmasan!) a lányokat, hogy férjhez menjenek.

Gyűjtsünk!

A hosszú kihagyás után a Miniriporter arra kéni önöket, hogy gyűjtsük össze a legötletesebb jelmezeket. Írni és pályázni továbbra is a szerk@hunhir.info email címen lehet. Fényképeiket, leveleiket ma 18 óráig várjuk.

– Miniriporter –

Miniriporter – Hunhír.info