- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Karácsonynak kommunisták kellenek, nem szentek

A nagy választási összeborulás eredményeként megszerzett fővárosi közgyűlés a balliberálisok számára kedvezett, a Jobbik becsatlakozása legfeljebb arra jó, hogy a még megmaradt ideológiai ellentétet a Jobbik számára már abszolút vállalhatatlan szélsőbaloldali, liberális törekvések felszínre hozzák.

Jóllehet a Jobbik magatartása nem egy matyóhímzés, a párt pálfordulása hívei közül sokakat a csalódók sorába késztetett, azért vannak témák, amiket ők sem engedhetnek meg maguknak. Ilyen például, hogy a kommunistákat a szentek elé helyezzenek, pláne ha az államalapító Szent István királyról van szó.

Karácsony felvetette, hogy a fővárosi közgyűlés november 5-ei alakuló ülésén felfüggesztheti a korábban a XIII. kerületi Szent István parkba tervezett Szent István szobor munkáit. A szükséges egyeztetések lefolytatása után olyan javaslat kerül a közgyűlés elé, ami lehetőség szerint teljes körű egyetértés mellett határozza meg a felállítás helyét.

Karácsonyékat sürgeti persze az idő, mert a korábbi döntés szerint novemberre készülnek el az államalapító király szobrával, amelynek felállítása nyilvánvaló útmutatás, hiszen előtte ugyaninnen távolították el Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát.

Az terveket nem hagyhatta szó nélkül a Jobbik. Már csak azért sem, mert eredendően az ő javaslatukra döntött úgy a közgyűlés, hogy a parkban Lukácsot Szent István kövesse. Képviselőjük, Bencsik János meg is szólalt az ügyben hamar. Facebook-bejegyzésében arra szólított fel: “El a kezekkel a Szent István-szobortól!”

Bencsik emlékeztette Karácsonyt, hogy a rá szavazó ellenzékiek között nem csak balosok voltak, hanem centralisták és jobboldaliak is. Ennek szellemében ők naivan azt gondolták (?), hogy majd nem folytatódik az eddigi ideológiai szekértáborharc. Úgy látszik, nekik biztosíték volt Karácsony Gergely és támogatói személye a tisztán szakmai politizálásra. Nem gondolták, hogy mint egy koncra vetik rá magukat Budapestre, kommunista és szélliberális (mikor melyik) szellemi örökségük nyomát minden tekintetben a fővároson szeretnék hagyni.

A Jobbik kiemeli, hogy Lukács György szobrának visszavételét azonban elfogadhatatlannak tartják. “Nemzetközileg is elismert írói és filozófusi munkássága mellett ugyanis Lukács az alapvető emberi szabadságjogok eltiprásának és az akadémiai tisztogatásoknak lelkes támogatója volt” – írja Bencsik.

Persze azért a balliberális oldal számára elfogadhatónak tűnhető fő érvként hozzáteszi, hogy ennek a korszaknak modern kori szellemi örököse az az Orbán-rendszer, amely ellen Karácsony Gergely pártja és az összes ellenzéki mozgalom Dávid-Góliát harcot vív.

Államalapító szent királyunk viszont a Jobbik szerint olyan közös történelmi hősünk, aki megérdemli, hogy szobra a nevét viselő parkban állhasson Angyalföldön. Ez derül majd ki, amikor megtudjuk, kit is állítanak piedesztálra.

neva – Hunhír.info