- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Erős a cigányság önkifejező képessége – Így is lehet mondani

Erős értelmiségének is köszönheti a magyarországi cigányság, hogy Európában a legerősebb a kulturális önkifejező képessége – mondta egy hétfői budapesti szaktanácskozáson Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Mi is lépten-nyomon önkifejező cigányokba botlunk. Piacon, utcán, boltban, kórházak és különféle közösségi helyiségekben és azok előtt.

A magyarországi romák önkifejező képessége “nem valamilyen gettó-ügy, nem valamilyen izolált ügy”, hanem olyan téma, amelyből kiveszik részüket a nem roma értelmiségiek is, akik számára fontos a roma kultúra – mondta a miniszter, hozzátéve: értelme ugyanis akkor van mindennek, ha nem csupán önmagáról beszél ez a nemzetiség, hanem párbeszédben szól a többséghez, ahol megtalálja ehhez együttműködő és válaszoló partnereit.

Mi is lépten-nyomon önkifejező cigányokba botlunk. Piacon, utcán, boltban, kórházak és különféle közösségi helyiségekben és azok előtt. A roma kultúra a legtöbbször valóban kibocsátkozik belőlük. Igen erőteljesen kifejezik, hogy legyünk kedvesek odébb állni, mert nem fér el a család és a szolid baráti társaság, megkérdezik, van-e néhány nekik szánt forintunk, szeretnénk-e új övet vagy iPhone-t vásárolni kedvezményes áron, az orvostól, hogy szerettükkel minden rendben lesz-e. A hivatalokban nyomatékkal emlékeztetnek rá, ha elfelejtette volna a kedves ügyintéző, hogy nekik mi jár. Olykor otthonainkba is ellátogatnak, hogy a közvetlenebb kapcsolattartást preferálva személyesen győződjenek meg róla, megvan-e mindenünk, vagy kell-e segíteni esetleg a lakás berendezési tárgyainak lecserélésében, de nagyon figyelmesek is, mert ha éppen alszunk, figyelnek rá, hogy álmunkat meg ne zavarják.

G. Németh Éva – Hunhír.info