- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Zsaroló és zsarolható generáció

Sajnos el kell telnie jó néhány évnek, hogy az alábbi történet ne legyen mindennapos. A hirtelen jött, nem tudatos internethasználat, a közösségi oldalak nem csak pozitív dolgokra történő használása, ezzel együtt a fiatalok aljasulása idővel talán visszaszorítható. A különféle veszélyekre figyelmet felhívó felvilágosítás lehet a kulcsszó már általános iskolás korban. A Tatabányai Járási Ügyészség zsarolás bűntette miatt emelt vádat az elkövetéskor 16 éves elkövetővel szemben.

A lány és barátja szerelmi kapcsolata 2014 novemberéig tartott, ez idő alatt a sértett egy alkalommal intim képet küldött magáról. A fiatalkorú lány 2015. január 19. és 27. napja közötti időben, több alkalommal megfenyegette a volt barátját azzal, ha nem fizet neki, akkor a fényképet a fiú apjának elküldi, illetve a közösségi oldalon lévő üzenőfalára kiteszi. A sértett kérlelte a lányt, hogy ne zsarolja, törölje ki a képet, aki erre nem volt hajlandó, ezért a fiú félelmében, és a fenyegetés hatására 4.200,- Ft-ot fizetett, amit az elkövető kozmetikai és ruházati termékekre költött. A járási ügyészség a fiatalkorúval szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

Úgy tűnhet, hogy a felhőtlen gyermekkor egy részének elrablását vetíti elő, de egyetlen megoldás lehet arra, hogy a mostani óvodásokkal és kisiskolásokkal már ne történhessenek meg ilyen és ehhez hasonló történetek, amelyekről nap mint nap hallani. Többször kell beszélni a problémáról az iskolában és otthon is. Hogy ne felnőttek okoskodásának tűnjön, még idejében, kisiskolás korban. Ma már nem csak attól kell tartani, hogy egy-két magabiztos túlkoros elveszi a gyerek ennivalóját, zsebpénzét, telefonját és azzal zsarolja, megveri, ha nem adja neki. Az internet is komoly zsarolási potenciál lett. A tudatba kell épüljön, hogy nem lehet megbízni mindenkiben korlátlanul. Ez az egyetlen védekezési lehetőség: nem kiadni magukat és nem elhinni mindent. A gyanakvás magjának elültetése egy tiszta, ártatlan kisgyerekben talán drasztikusnak tűnik, de ha nem akarjuk, hogy a jövő áldozatai ők legyenek, sajnos meg kell tenni. Aztán jöhet az önfeledt gyerekkor.

G. Németh Éva – Hunhír.info (kemma.hu nyomán)