- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Száznégy éve nagy reményekkel került kormányra az utókor minősítése szerint bolond vagy vörös gróf, Károlyi Mihály

Bár a Pesti Napló cikke még lojálisnak is mondható, ám a józanul gondolkodók szinte egy percet sem álltak a bolond gróf mellett – Károlyi mégis elkezdhette történelmi ámokfutását: Magyarország megkezdte legszörnyűbb útját.

A Pesti Napló cikke 1918. november 1-jén:

“Október utolsó napján megtörtént az, aminek régen meg kellett volna történnie. A szélsőbalaloldal blokkjából alakult Nemzeti Tanács, élén Károlyi Mihállyal, kezébe kapta már szerdán éjjel a tényleges hatalmat s csütörtökön az uj kormány formálisan is megalakult.

Gróf Hadik János, aki egy napig kísérletezett kormánya megalakításával, a szerda éjjeli forradalmi események orkánjának megsemmisítő hatása alatt eltűnt. A késedelmezés, habozás, melyet megmérhetetlen drágán fizet meg az ország, nem szűnt meg addig, míg a cselekedet terére nem lépett maga a nép és a népkormányt ki nem erőszakolta.

Ez a népkormány leírhatatlanul nehéz időkben, katasztrofálisan elmérgesedett külső és belső helyzetben vette át Magyarország ügyeit; azt a feladatot, hogy megmentse, ami még menthető. Gyors békét, azonnali békét ígér proklamációjában a Nemzeti Tanács.

S bár olyan szörnyű örökséget vett át, mely, minden lépését akadályozza, mégis megvan az a remény, hogy sikere lesz. Ellenségeink épp ugy, mint megfogyatkozott számú barátaink látják, hogy valóban a magyar nép képviseletével állanak szemben.

Biztató és nem eléggé méltányolható nevezetes jelenség, hogy a román komité a Nemzeti Tanácsot üdvözölte s tárgyalni kíván vele. A Tanács kormánya részéről Jászi Oszkár tárcanéiküli miniszter fogja vezetni a meginduló tárgyalásokat. Károlyi Mihály kinevezése után rögtön megalakította kormányát a függetlenségi párt, a szociáldemokrata párt és a radikális párt, a nemzeti tanács alapító pártjainak tagjaiból.

Az új kormány:
Károlyi Mihály gróf miniszterelnök és pénzügyminiszter
Batthyány Tivadar gróf belügyminiszter
Lovászy Márton vállás- és közoktatásügyi miniszter
Linder Béla hadügyminiszter
Garami Ernő kereskedelemügyi miniszter
Buza Barna földmivelésügyi miniszter
Nagy Ferenc közélelmezési miniszter
Jászi Oszkár tárca nélküli miniszter
Kunfi Zsigmond népjóléti miniszter

Hunhír.info