- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A trónörökös halála

Rudolf halálát még ma is titokzatosság lengi körül.

Mayerlingben 1889. január 30-án meghalt Habsburg–Lotaringiai Rudolf (teljes nevén: Rudolf Ferenc Károly József, 1858-1889) a Habsburg–Lotaringiai-házból származó, I. Ferenc József császár és király valamint Erzsébet császárné és királyné harmadik gyermekeként született osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse.

Tudjuk, a halált még ma is meglehetős titokzatosság lengi körül – hát még az első napon kiadott hivatalos közleményben, amelyben nemhogy Rudolf vérbajáról, de még veleholt szeretőjéről, a 17 esztendős Vetsera Máriáról sem esik szó.

A Pesti Hírlap feketekeretes gyászszáma segítségével ismerkedjünk meg az elős hivatalos közleménnyel.

A hivatalos lapok jelentése. A „Budapesti Közlöny”- ma este megjelent rendkívül: száma gyászkeretben a következőket tartalmazza: „Borzasztó sorscsapás érte Magyarország Felséges uralkodó Házát és minden magyart. Mély gyász borult Magyarországra és az egész osztrák-magyar monarchiára. Rudolf, szeretett trónörökösünk, meg van halva!

Ö Felsége a Királynak és Királynénak hőnszeretett fia, a gyengéd hitves Stefánia trónörökösné életboldogsága, Gizella és Valéria főhercegnők szeretve tisztelt fivére, az összes uralkodóház büszkesége, a hü népek reménysége, élete virágában, tevékenységének teljes erejében korai sírba szállt. A legmélyebb gyászban, véghetetlen fájdalommal telt szívvel, örökölt szeretettel és hűséggel fordítják a monarchia népei fájdalomtól telt tekintetüket a legfelsőbb trón felé, s azon benső imában egyesülnek: engedje a Mindenható, hogy hőnszeretett Uralkodónk és a Felséges Királyné vigaszt találjanak végtelen fájdalmukra; mert az emberi szózat, még ha milliók ajakéról hangzik is, alig képes azt most nekik nyújtani.

A megrendítő halálesetről a következőket közölhetjük: Ő cs. és kir. fensége Rudolf főherceg trónörökös tegnapelőtt több vendégével vadászati kirándulást tett Baden melletti Meyerlingbe. Hivatalosak voltak Coburg Ágost herceg őfensége és gróf Hovos József ö nagyméltósága is. Ö fensége azonban már tegnap kissé rosszul érezte magát és e miatt a Burgban megtartandó családi ebédről is ki kellett magát mentetnie.

Midőn a vadásztársaság tagjai ma reggel egybegyűltek s ő fensége a trónörökös körükben meg nem jelent, rögtöni részvétteljes tudakozódásukra fájdalomtól megtörten vették azt az irtózatos hirt, hogy ö fensége szélhűdés következtében meghalt. Mint villám a derült égből sújtott le ennek a megrázó eseménynek hire a cs. és kir. Burgban. A kimondhatatlan fájdalom láttára, mely Felséges Uralkodóházunkat eltölti, minden magyar ember ajkáról imaszerüen hangzik fel a fohász: Isten tartsa, védje és áldja Ő Felségét, a Királyt és a királyi házat, s adjon mindnyájunknak erőt, hogy ezt a nagy csapást elviselhessük!“ Az osztrák hivatalos Wiener Zeitung hasonló tartalmú közléssel jelent meg ma este Bécsben.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info