- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Megszüntetik a Képíró elleni eljárást

Megszűnik a Képíró Sándor ellen háborús bűntett vádjával indult büntetőper a vádlott halála miatt – közölte a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője az MTI érdeklődésére vasárnap.

A Fővárosi Bíróság július közepén kihirdetett elsőfokú ítélete bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót, ám ez ellen fellebbezett az ügyész bűnösség megállapítása érdekében, a védelem viszont azért, hogy bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentést – mondta Frech Ágnes.

Frech Ágnes elmondta: a törvény kötelező rendelkezése szerint a vádlott halála esetén az ellene folyó eljárást meg kell szüntetni. A Képíró-ügyben az írásba foglalt elsőfokú ítéletet felterjesztik a fellebbviteli főügyészségnek, amely minden bizonnyal az eljárás megszüntetésére tesz majd indítványt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának.

A vádlott halála esetén a táblának már arra sincs lehetősége, hogy érdemben vizsgálja a fellebbezéseket, állást foglaljon az azokban foglalt érvelésekről – fűzte hozzá az FB kollégiumvezetője, aki elmondta azt is: az elsőfokú ítéletet az FB eljuttatja a Külügyminisztériumnak, ugyanis a szerb hatóságok meg kívánják azt ismerni.

A Simon Wiesenthal Központ 2006 szeptemberében jelentette be, hogy feltételezett háborús bűnöst találtak Magyarországon: Képíró Sándort.

Képíró Sándor a háború után évtizedekig Argentínában élt, 1996-ban tért vissza Magyarországra. 1944-ben 10 évre ítélték a Magyar Hadsereghez való hűtlensége és rossz hírnév keltése miatt, ezt az ítéletet azonban még a második világháború idején érvénytelenítették.

Hunhír.info – hvg/mti

Hunhír.info