- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A zsidók Szerbiában is feljelentik Képírót

Korábban már hírt adtunk róla: a Képíró Sándor elleni büntetőperben született felmentő ítélet miatt a „Holokauszt emlékét őrzők társasága” elnevezésű csoportosulás vasárnap estére tiltakozó gyűlést hirdetett meg. A Mazsihisz nevű hazai egyház honlapja vasárnap, késő este képes beszámolót közölt a rendezvényről ezzel a címmel: „Képíró bűnös – skandálták Belgrádban és Újvidéken”. Az újvidéki Magyar Szó tudósításából kiderül az, amit a Mazsihisz honlapja „elfelejtett” közölni: a vártnál jóval kevesebben kaptak kedvet ez estvéli skandáláshoz.

12:59

A tegnapi szerbiai tüntetésen az MTI beszámolója szerint bejelentették, hogy a „Holokauszt emlékét őrzők társasága” nevű obskurus szervezet „eljárást kezdeményez Képíró Sándor ellen a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb ügyészségen azután, hogy Magyarországon megszületik a jogerős ítélet”. Egy dolgot nem vettek számításba a bosszúért lihegő emlékőrzők: ma nem 1946-ot írunk, amikor Szombathelyi Ferencet a magyar hatóságok gyalázatos módon kiszolgáltatták a vérszomjas titóista kommunistáknak. Azok az idők elmúltak. Annak viszont tényleg itt az ideje, hogy az 1944-es magyarirtás felelősei ügyében végre nyomozás induljon Szerbiában. Amíg ez nem történik meg, addig a háborús bűncselekmények ügyében eljáró Bruno Vekaricot komoly ember nem nevezheti ügyésznek. A magyarellenes bűnökről való konok hallgatás: bűnpártolás. Nagy hallgatásával, gyalázatos kettős mércéjével Bruno Vekaric bűncselekményt követ el. Mert az „ügyészi” hallgatás: bűnpártolás. Súlyos bűncselekmény. Itt az idő, hogy valaki feljelentést tegyen ebben az ügyben a szerb ügyész ellen.

Korábban írtuk:

Érdekes műfaj ez a Mazsihisz. Az ember azt várná, hogy egyházról lévén szó egyházi beszámolókat, zsidó vallási és közéleti híreket közöl amúgy igen szegényes honlapjuk. Sajnos nem így van. A Képíró-ügyről több anyagot is közöltek – bizonyára a volt csendőr százados élete is a zsidó vallás szerves része -, de nagyon vigyáztak arra, hogy csak az ízlésüknek megfelelő írások kerüljenek fel a gyengécske honlapra.
A vasárnap esti közlemény – fényképes összeállítás a tiltakozó akcióról. Azt olvasom a mazsihiszos szövegben, hogy Képírót a „Budapesti Bíróság” mentette fel a vádak alól. Ilyen nevű bíróság tudtommal nem létezik. A volt csendőr százados pere a Fővárosi Bíróságon zajlott, s ez a bíróság hozta meg a most oly nagy vehemenciával támadott ítéletet. Aztán ezt olvasom a zsidó honlapon:

„A tüntetők a ’bűnös” jelzőt skandálták. A B92 szerb országos televíziónak Avraham Izraeli, az egyik szervező azt nyilatkozta, hogy a budapesti bíróságtól az ügy újratárgyalását és új ítélethozatalt kérnek, amelyben felelősségre vonják Képíró Sándor volt csendőr századost.”

Édes fiú lehet ez a skandáló Avraham. Az általa elmondott bolondságokon kívül még a szerb ügyészt idézi a zsidó honlap – tehát voltaképpen semmit sem tudunk meg arról, hogyan zajlott az emlékőrzők társulatának vasárnapi összeröffenése.

Felejtsük is el gyorsan a Mazsihiszt (melynek elnöke egyébként rendszeresen, alpári módon rágalmazta és rágalmazza Képíró Sándort, s a magyar bíróság eleddig még nem marasztalta el). Nézzük, mit ír a Magyar Szó című újvidéki lap.

Az írás alcíme szerint „a vártnál kevesebben voltak az újvidéki tüntetésen”, s szélsőjobboldali tüntetők is megjelentek. Nocsak. Harcos antifasiszták, holokausztemlékőrzők és szélsőjobboldaliak együtt skandálgattak az újvidéki alkonyatban. Ez a színes, multikulturális társaság az újvidéki lap szerint mindössze száz főből állt. Erre szokták mondani: törpe minoritás. Amikor újságírók megkérdezték az emlékőrzők vezetőjét, vajon miért jöttek el ilyen kevesen, Aleksandar Veljic azt válaszolta: sajnálatos módon az újvidékiek 1942-es razziával kapcsolatos tájékozottsága nem megfelelő. Ejnye, ez a Veljic és társasága nem jól őrzi az emlékeket, ha az egész város ennyire tudatlan.

Mondott ám még érdekesebbet is ez a főemlékőrző. Megkérdezték tőle, mit szól ahhoz, hogy a Nasi 1389 nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai is eljöttek emléket őrizni. Veljic elmondta: az említett szervezet előre jelezte részvételi szándékát, ő ezt jóvá is hagyta „azzal a megkötéssel, hogy békések lesznek és tartózkodnak majd a nemzetgyűlölő szólamok skandálásától”. Mit mondhatunk erre? Szép kis népfront gyűlt össze az újvidéki Szabadság téren emléket őrizni, Képíró Sándort gyalázni.

Aleksandar Veljic főemlékőrző beszédéből egyetlen rövid részletet idéz a Magyar Szó. Íme:

„Meg kell mutatnunk a világnak, hogy nem maradunk csendben egy ekkora igazságtalanság történésekor. Ezzel nemcsak az áldozatoknak, hanem családtagjaiknak is tartozunk. Az itt élő nép túl sokszor esett háborús bűnök áldozatául. Most, amikor végre eljött volna az igazság ideje, a magyar bíróság átjátszotta, s felmentette Képírót.”

Nem értem, mit játszott át a bíróság, de nem is érdekes. Ahogy ez a főemlékőrző sem érdekes, lépjünk is túl rajta.

Az viszont érdekes és meglepő, hogy az újvidéki zsidó hitközség a tüntetés előtt visszakozott. Korábban azt közölte Boris Kopilovic alelnök, hogy a vasárnapi emlékőrző gyalázkodást ők is támogatják, végül mégsem szólították fel az újvidéki zsidókat a tüntetésen való részvételre. Pénteken ugyanis az a döntés született, hogy minden tagjuk lelkiismeretére bízzák: elmegy-e a gyalázkodó skandálással fűszerezett emlékőrzésre, vagy sem.

A vasárnapi tüntetést egyébként Efraim Zuroff is támogatta. Ez nem meglepő, hiszen a főnácivadász már a felmentő ítélet kihirdetésekor közölte: „minden tőlem telhetőt megteszek egy elfogadható bírósági döntés meghozatalának érdekében”. Ígéretét be is váltotta: a zuroffi haknizás egyik állomása volt ez az újvidéki törpetüntetés is.

Hogy Belgrádban hányan őriztek emléket, arról sajnos nem szólnak a hírek.

Zárásként egy rövid idézet a Magyar Szó írásából:

„Mint azt a szervezők mondták, a tiltakozás kifejezetten polgári jellegű, melynek célja harcba szállni a razziához vezető ideológiával, melyet ’a múlt gonosz szellemeként a budapesti döntés ismét felébresztett, s mely újra veszélyeztetni próbálja a régió közösségeit’.”

Szegény Varga Béla bíró úr! Felébresztett valami gonosz szellemet, s ez ellen a szellem ellen száll harcba az emlékőrzők csapata. Még jó, hogy harcuk egyelőre csak polgári jellegű, s nem tankkal indulnak meg Varga Béla és a Fővárási Bíróság ellen.

Szalay László – Hunhír.info