- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nemzeti jogvédők a Képíró-perről

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat különleges jelentőségűnek tartja a Fővárosi Bíróság 2011. július 18-19.-én kihirdetett felmentő ítéletét a háborús bűntett megalapozatlan vádjával dr. Képíró Sándor ellen folyó büntetőügyben.

Az ítélet ellen a vádlott és védője bizonyítottság hiánya miatt történt felmentés ellen, bűncselekmény hiánya miatt kimondandó felmentésért fellebbezett.

Amint ismeretes dr. Képíró Sándor akkor csendőr főhadnagy 1942. január 21-23. között tartott, részben súlyos bűncselekményekbe torkolló újvidéki partizánellenes razzia idején jelentős kockázatot vállalva ellentmondott a kiterjesztett fegyverhasználatra felhívó eligazításnak, s megmentette egy szerb-zsidó család életét. A vádlott határozottan cáfolta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, vele szemben nincsen semmilyen és törvényes terhelő bizonyíték.

A nyugati sajtóhírekre (Süddeutsche Zeitung, New York Times) tekintettel nyomatékosan megállapítjuk, hogy hamisan valótlanul állítják,
– hogy dr. Képíró ügyét felkarolta valamelyik párt
– hogy anyagilag támogatta az ügyet a Nemzeti Jogvédő Szolgálat
– hogy valamelyik politikai párt tartja fenn a Nemzeti Jogvédő Szolgálatot.

Ezzel szemben az igazság az, hogy dr. Képíró Sándor védelmét dr. Zétényi Zsolt ügyvéd a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnöke dr. Képíró megbízása alapján az ügyvédi törvény szerint látja el, semmilyen külső anyagi támogatást nem kap.

Az ügy természeténél fogva az alapítvány erkölcsi és informatikai támogatását élvezi. Emlékeztetünk arra, hogy a jogvédő szervezet 2004-ben történt létrehozása óta pártpolitikától mentes közhasznú szervezet, politikai pártoktól támogatást nem fogadhat és nem is fogad el, támogatói körei túlnyomó részben nem kötődnek politikai pártokhoz és nem tagjai egyetlen politikai pártnak sem.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat jogvédelmet lát el az emberi jogok mindennemű megsértése esetén, különösen azokban az ügyekben, amikor a jogsértés valakinek a magyar nemzethez, kultúrához tartozásával, a magyar nemzet megbecsülésével, jóhírnevével, alapvető értékeivel vagy a határon kívül rekedt magyar nemzetrészek jogaival kapcsolatos. Ezen feladatkörünkre tekintettel kísérjük figyelemmel és részesítjük erkölcsi támogatásban dr. Képíró Sándor ügyét, közöljük a perrel kapcsolatos híreket, hiszen egy magyar embernek a háborús bűnösök bármilyen kétes listáján való önkényes, alaptalan szerepeltetése, s mi több, perbe fogása nemcsak az általános emberi jogok, az emberi személy méltósága súlyos sérelmét jelenti, hanem Magyarország és a magyar nemzeti közösség megbecsülését is csorbíthatja.

Lehetőségeink szerint előmozdítjuk az ügy kedvező befejezését – írja közleményében a Nemzeti Jogvédő Szolgálat.

Hunhír.info