- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Képíró-per: Falvai Zsolt ügyész rágalmazott?

Egy hónappal ezelőtt már beszámoltunk arról, miként rágalmazzák újra s újra dr. Képíró Sándort a jeruzsálemi nácivadászok. Efraim Zuroff csapatának a honlapján (www.operationlastchance.org) tegnap három közlemény is megjelent Falvai Zsolt ügyész perbeszédéről. A hvg.hu által átvett MTI-tudósítás mellett egy belga és egy kanadai lap írása is szerepel a kínálatban. Utóbbi kettő ismét meglepetéssel szolgált: ha hihetünk a két cikknek, Falvai Zsolt ügyész szerint dr. Képíró Sándort 1944-ben és 1946-ban is elítélték, s mindkét ítélet felhasználható bizonyítékként a most zajló perben.

A zuroffi honlapon található magyar szöveggel nincs baj, a hvg.hu által is átvett MTI-tudósítás korrekt beszámoló. Az angol nyelvű szöveggel viszont – amely eredetileg egy kanadai lapban jelent meg – más a helyzet. Ez a tudósítás eredetileg az AFP hírügynökség szellemi terméke.

Talán emlékszik még a kedves Olvasó, egy hónappal ezelőtt szintén az AFP rágalmát adta tovább a zuroffi honlap, erről az esetről azonnal beszámoltunk. Egy hónappal ezelőtt azt olvastuk a nácivadász honlapon is közzétett AFP-szövegben, hogy dr. Képíró Sándort 1944-ben és 1946-ban is elítélték az újvidéki razziában betöltött szerepe miatt. Ez a rágalom tegnap ismét ránk köszönt a zuroffi honlapról.

Tudjuk, 1946-ban semmilyen per nem zajlott dr. Képíró Sándor ellen. Ez a rágalom 2006 őszén indult hódító útjára: a zuroffi horda akkor azt híresztelte, hogy 1946-ban dr. Képíró Sándort 14 évre ítélte a népbíróság – háborús bűntettért. Efraim Zuroff az idő múlásával bizonyára rájött, hogy nincs semmiféle 1946-os ítélet, a kül- és belföldi sajtóban azonban azóta is rendre fölbukkan ez a rágalom. Nem lehet kiirtani. S ami a legmegdöbbentőbb, a zuroffi honlap szó nélkül át is veszi ezeket a rágalmazó közleményeket.

A tegnap, június 29-én megjelent angol nyelvű szövegben azt olvassuk, hogy perbeszédében Falvai Zsolt ügyész azt fejtegette: mind az 1944-es, mind az 1946-os Képíró elleni ítélet megfelelő bizonyíték a most zajló perben, bár ezt az álláspontot a védelem megkérdőjelezte. Magyarán: nem a tudósító állítja a nem létező 1946-os ítélet bizonyító erejét, hanem maga Falvai ügyész. Legalábbis a tudósítás szerint, amelyet az AFP hírügynökségtől vett át a kanadai lap (s onnan emelte át saját honlapjára a zuroffi banda).

Tegnap egy francia nyelvű közlemény is megjelent a zuroffi honlapon, vélhetően ez is az AFP közleménye alapján készült, s ebben is szerepel – Falvai szájába adva – az 1946-os nem létező ítélet, mint hiteles bizonyíték.

Szegény Falvai Zsolt – tudtán kívül rágalmazott. Igen, ebben az ügyben az ügyészt nem terheli felelősség, mert bár sok butaságot hordott össze tegnapi perbeszédében, a nem létező 1946-os ítéletről egy szót sem ejtett (egy 1948-as perről viszont igen, abban azonban nem dr. Képíró Sándor volt a vádlott). Kíváncsian várjuk, kér-e helyreigazítást Falvai Zsolt ügyész az említett hírügynökségtől, lapoktól s elsősorban a rágalmazásban évek óta élenjáró zuroffi horda honlapjától.

Az AFP nem először rágalmazó tudósítója (egyébként magyarországi lény) karnyújtásnyira ült a tárgyalásokon az ügyésztől. Jól tenné tehát Falvai Zsolt, ha legalább az ítélethirdetéskor szólna eme magyarországi lénynek, felejtse el végre ezt a rágalmat. Falvai Zsolt helyében legalábbis mi ezt cselekednénk. Előfordulhat ugyanis, hogy – hitelt adva a francia és angol nyelvű tudósításnak – valaki még beperli rágalmazásért a daliás ügyészt…

F. M. – Hunhír.info