- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Képíró-per: jövő szerdán lesz az ügyész perbeszéde

A dr. Képíró Sándor elleni büntetőper mai tárgyalásán lényegében befejeződött a bizonyítási eljárás, s a jövő héten a perbeszédekre kerül sor: szerdán Falvai ügyészt, csütörtökön pedig dr. Zétényi Zsolt ügyvéd urat hallgathatjuk meg, majd – Varga Béla bíró ígérete szerint – három héttel később az ítélet is megszületik.

A mai tárgyaláson a bizonyítási eljárás lényegében befejeződött. Azért „lényegében”, mert jövő szerdán – az ügyész perbeszéde előtt – még mintegy tíz percnyi iratismertetésre kerül sor, Varga Béla bíró ugyanis akkor fogja felolvasni a dr. Zétényi Zsolt által benyújtott néhány oldalas szöveget.

A tárgyalás első félidejében a bírói tanács elnöke folytatta azoknak a dokumentumoknak az ismertetését, amelyeket Falvai ügyész pótlólag nyújtott be a bíróságnak. Az ismertetett tanúvallomások egy része Péter Gábor „államvédelmi” maffiaintézetében vétetett föl, másik részük pedig a ’70-es évek elején lezajlott ún. „Radnai-perrel” volt kapcsolatos. Tudósítónak ismét az volt a meglátása, hogy az ismertetett iratoknak – vagy legalábbis az iratok többségének – semmi köze nem volt dr. Képíró Sándor peréhez, ugyanis a vádlott vélelmezett „háborús bűntettére” még utalás sem történt. Tudósító azt is furcsának vélte, hogy (a korábbi tárgyalási napokhoz hasonlóan) ismét olyan vallomásokból idézett Varga Béla bíró, amely vallomások a Péter Gábor nevével fémjelzett intézményben születtek – nem éppen jogállami keretek között. Mivel eleddig rengeteg ávós iratból hallhattunk részleteket, még az ítélethirdetés előtt szükséges, hogy a kétes értékű „dokumentumok” felhasználása miatti aggályainkat ismét hangsúlyozzuk.

A szünet után a bírói tanács vezetője Falvai ügyész kérésének megfelelően a VKF bíróságának 1944-es ítéletéből olvasott fel részleteket, majd végre azok az iratok is sorra kerültek, amelyeknek az ismertetését dr. Zétényi Zsolt ügyvéd úr kérte. Érdekes módon Varga Béla bíró nem találta az ismertetendő dokumentumokat (holott azokat az ügyvéd úr korábban már átadta a bíróságnak), ezért dr. Zétényi Zsolt két esetben is a saját példányát tálalta föl a bírói asztalra felolvasás céljából. Nem ez volt az első eset, hogy a védelem által csatolt dokumentumot nem találta Varga Béla, de ebből a fura tényből tudósító egyelőre nem óhajt semmiféle következtetést levonni.

Dr. Zétényi Zsolt indítványára a tanácsvezető bíró többek között fölolvasta dr. Kabódi Csaba jogászprofesszor szakvéleményét a Képíró-perben felhasznált jegyzőkönyvekről, majd két tanúvallomás rövid ismertetése után a Törvénytelen szocializmus című kötetből következett volna néhány oldal felolvasása – ekkor azonban Falvai ügyész úgy felpattant, mintha szúnyog csípte volna meg. Kérte, hogy az iratismertetésre vonatkozó védői indítványt a bíróság utasítsa el, mert ezeknek a dokumentumoknak semmi közük a Képíró-per tárgyához, még a vádlott neve sem szerepel az ismertetésre kerülő szövegekben. Tudósító igencsak mulatott Falvai ügyész pattogásán, hiszen eleddig százával olvasott fel olyan iratokat Varga Béla bíró, amelyeknek semmi közük sem volt dr. Képíró Sándor ún. „ügyéhez” (még a vádlott nevével is alig találkoztunk a bizonyítási eljárás során!).

Tudósító örömére szolgált, hogy dr. Zétényi Zsolt nem hagyta szó nélkül a délceg ügyész mondókáját. Az ügyvéd úr csöndben, higgadtan csupán annyit jegyzett meg, hogy az ügyész több száz oldalnyi „salátát” tett le a bíróság asztalára, ezek ismertetésre is kerültek, holott ennek a hatalmas „salátának” nem volt semmi köze a Képíró-perhez – illő tehát, hogy az ügyész annak a néhány oldalas dokumentumnak a felolvasását is végighallgassa, amelynek ismertetését a védelem kéri.

Varga Béla bíró elutasította az ügyészi indítványt, így a következő tárgyalási napon – az ügyész perbeszéde előtt – sor kerül az ügyvéd úr által kért néhány oldal felolvasására.

A mai tárgyalási napról szóló bővebb beszámolóval később jelentkezünk.

Falusy Márton – Hunhír.info