- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Képíró-per: hol van a rejtélyes tanú?

A dr. Képíró Sándor elleni per mai tárgyalásán megjelent a nácivadász műintézményt hazánkban képviselő Rosta Ügyvédi Iroda, azaz dr. Rosta Márton. A tárgyalás kezdetén Falvai Zsolt ügyész közölte, hogy Rosta úr szeretné tájékoztatni a bíróságot az újonnan fölbukkant rejtélyes tanú (mint korábban megírtuk: Zagyva Emma) egészségi állapotáról. A rostai tájékoztatás a szünet előtti percekben meg is történt.

Az ügyész bejelentést követően Varga Béla bíró nem dr. Rosta Mártont szólította, hanem Zinner Tibor professzor úrnak – mint szakértőnek – adta meg a szót. Amikor a bíró szünetet rendelt el, a dr. Zétényi Zsolt mögött ücsörgő Rosta úr lázasan mozgatni kezdte fölső végtagjait, ezzel óhajtotta jelezni a bíróságnak, hogy mondandója van. Rosta úr végül ügyészi segedelemmel szót kapott, s tájékoztatásából a következőket tudtuk meg.

A nácivadászok képviselője elmondta, hétfőn beszélt a tanúval, aki ezen a héten Szerbiában van gyógykezelésen. Majd azt is közölte, hogy várhatóan még néhány hétig szerb kezelés alatt áll az említett személy.

Ezen a ponton elfojtott nevetéssel elegy mély sóhajok törtek föl a közönség soraiból. Tudósító is fölszisszent, hiszen a rostai tájékoztatásból világosan kiderült: a nácivadász intézmény – némi ügyészi segítséggel – szeretné elhúzni a pert. Ha ugyanis a tanút a bíróság meg kívánja hallgatni, akkor arra – a beharangozott több heti szerbiai kezelés miatt – az ítélkezési szünet előtt már nem kerülhet sor. Márpedig Varga Béla bíró korábban jelezte: június elején szeretnének ítéletet hirdetni. S hogy miért törekszik a zuroffi horda a per elhúzására? Törekvésük nagyon gusztustalan: arra „játszanak”, hátha időközben meghal a vádlott, akkor pedig az eljárást meg kell szüntetni, s felmentő ítélet hiányában Képíró Sándoron örökre rajta marad a „háborús bűnös” bélyeg.

Dr. Zétényi Zsolt ügyvéd úr tehát ismét közölte: kéri, hogy a bíróság utasítsa el az újonnan előkotort állítólagos tanú meghallgatása iránti kérelmet, mert a tanúvallomás jelzett tárgya nem képezi jelen per részét. A Simon Wiesenthal Központ átiratában ugyanis az szerepel, hogy a tanú látta Képírót, amikor fegyverrel megütött egy fiút. A vádiratban azonban ilyen vádpont nem szerepel, ezért a tanú meghallgatása irreleváns.

Varga Béla bíró ekkor annyit közölt: „Ma már tudjuk, egy hölgyről van szó, aki akkor 8 éves volt”. Igen, ezt mi is tudjuk, meg is írtuk kedden. Varga Béla bíró azonban az előző tárgyaláson azt mondta: ma fog dönteni a bíróság arról, hogy meghallgatják-e a tanút, avagy sem. Döntés azonban a tárgyalás végén sem született, s ezt a közönségből többen is nehezményezték.

Tudósító azonban szeret jó helyen és jókor sündörögni, ezért a rostai tájékoztató után – a szünet kezdetén – szemmel követte a bíróság mozgását. Varga Béla bíró úr s a bírói tanács másik férfi tagja éppen a lépcsőn haladtak lefelé, amikor tudósító tágra nyílt fülekkel beérte őket, s a következő szavakat hallotta kibukni a vargai szájból: „Azt hiszem, ezt a tanút mellőzhetjük, nem tartozik a perhez.”

Várható tehát, hogy a holnapi tárgyaláson Varga Béla bíró úr majd bejelenti: a bíróság nem kíváncsi a szerb kezelés alatt álló hölgy gyermekkori emlékeire.

A Képíró-per mai tárgyalásáról szóló részletes beszámolóval hamarosan jelentkezünk.

Falusy Márton – Hunhír.info