- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Képíró-per: vadásszunk együtt!

A Képíró Sándor elleni koncepciós per egyik legszomorúbb kísérőjelensége, hogy a védelem többször is megfogalmazott kérése, valamint a bíróság ezzel kapcsolatos kifejezett utasítása ellenére a médiamunkások egy része olyan felvételeket közöl a különböző médiumokban, amelyeken nem takarják ki a vádlott arcát. Mivel a bíróság nem tudott érvényt szerezni a tiltásnak, ezért az elkövetkező időszakban vadászatra hívjuk az olvasókat. A cél: közzétenni azon videofelvételek, fényképek készítőinek és a felvételeket közlő médiumoknak a nevét, akik/amelyek megsértették és megsértik Képíró Sándor személyiségi jogait.

Ha Zuroffék vadászhatnak, akkor nekünk is szabad. Köztudott, hogy már a Képíró-per kezdetén bejelentette a védelem: a vádlott nem járul hozzá, hogy róla felvételek készüljenek. Ennek nyomán a bíróság felhívta a sajtó figyelmét, tartsák tiszteletben Képíró Sándor személyiségi jogait. A sajtómunkások egy része ezt a figyelmeztetést nem akarta meghallani. Május 19-én dr. Zétényi Zsolt ügyvéd a tárgyalás kezdetén nehezményezte, hogy továbbra is olyan felvételek jelennek meg a sajtóban, amelyeken nem takarják ki a vádlott arcát. Varga Béla, a bírói tanács elnöke ekkor ismét közölte a médiamunkásokkal, tartsák tiszteletben Képíró Sándor akaratát, egyben azt is jelezte, hogy a jogsértések miatt a vádlott polgári peres úton követelhet anyagi és erkölcsi kártérítést.

Mi úgy gondoljuk, hogy a jogsértések megakadályozására a bíróságnak is van lehetősége. Például kitilthatja azon sajtómunkásokat a tárgyalásról, akik – a többszöri felszólítás ellenére – bizonyíthatóan jogsértést követtek el. A május 19-én lezajlott tárgyaláson (az akkor elhangzott újabb figyelmeztetés ellenére) ismét olyan felvételek készültek és láttak napvilágot, amelyek sértik Képíró Sándor személyiségi jogait. Úgy gondoljuk tehát, hogy Varga Béla bírónak nem akkor kellene tüsténkednie, amikor „magyaros” vagy „magyargyanús” öltözéket lát (ez ugyanis álláspontunk szerint kirívóan törvénysértő bírói magatartás), hanem akkor, amikor folyamatos jogsértést elkövető sajtómunkást lát a tárgyalóteremben. Hogy megkönnyítsük Varga Béla úr munkáját, még a holnapi tárgyalás előtt közzéteszünk két dokumentumot a jogsértés bizonyítására.

Az első bizonyítékunk az AP hírügynökség honlapján található sok-sok felvétel – mindegyiket ugyanaz a magyar fotós készítette. Képíróról a legfrissebb fotók május 19-én – tehát a legutolsó bírói figyelmeztetés napján – készültek. A fotós neve a képek alatt feltüntetésre került.

A másik bizonyítékunk a European Jewish Press című zsidó honlap, amelyen a május 19-én lezajlott tárgyalásról szóló rövid tudósítás fölött található egy fotó, szintén kitakaratlan arccal. A kép alatti szöveg a felvétel dátuma mellett itt is közli a – szintén magyar – fotós nevét, aki az AFP hírügynökségnek dolgozik.

Egyelőre ezzel a két adalékkal szeretnénk megkönnyíteni dr. Zétényi Zsolt ügyvéd úr munkáját a későbbi polgári perben. S egyben segítséget szeretnénk nyújtani Varga Béla bíró úrnak is annak érdekében, hogy már a holnapi tárgyaláson módja legyen határozottan föllépni a jogsértőkkel szemben – ahelyett, hogy újabb divattanácsokkal látná el a jelenlévő urakat és hölgyeket.

Az olvasókat pedig arra kérjük, ha jogsértést bizonyító leletre (fénykép, híradórészlet stb.) bukkannak, ne késlekedjenek, küldjék el nekünk. Hadd legyen minél gazdagabb az adatbázis.

Tehát – vadászatra fel!

Falusy Márton – Hunhír.info