- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Képíró-ügy: kicsoda a titokzatos tanú?

A HunHír is beszámolt már róla: a Képíró-ügy mai tárgyalásának kezdetén az ügyész bejelentette, hogy a tegnapi nap folyamán a Simon Wiesenthal Központot képviselő Rosta Ügyvédi Iroda faxot küldött az ügyészségnek, amelyben a nácivadász műintézmény jelezte: új – méghozzá Képíró Sándorra nézve terhelő – tanú bukkant fel a láthatáron. Ki lehet ez a titokzatos tanú?

A tárgyaláson jelen lévő tudósító figyelte Falvai Zsolt ügyész minden szavát. Az ügyész elmondta: a nácivadászok tegnap tájékoztatták arról, hogy új tanúra bukkantak, aki egyrészt túlélő – tehát az újvidéki események túlélője -, másrészt Képíró Sándor akkori „viselkedéséről” tud beszámolni. A rövid és eléggé halk ügyészi beszéd során elhangzott egy név, amelyet az ügyészhez közel ülő tudósító csupa nagybetűvel rögvest fel is vésett magának: ZAGYVA EMMA. Ahogy ezt a nevet kiejtette Falvai, azonnal közölte a bírósággal, hogy kéri a tanú adatainak zárt kezelését, majd átadta az ominózus faxot a bírói tanács elnökének.

Varga Béla bíró ezután a fax tartalmát ismertette röviden. Szavaiból megtudtuk, hogy az új tanú látta, amikor az újvidéki razzia során Képíró Sándor fegyverrel úgy megütött egy fiút, hogy az nem tudott felállni.

Aztán folydogált a tárgyalás, s mielőtt befejeződött volna a bírósági „cirkusz” (Képíró Sándor minősítette így korábban a pert) mai napra rendelt része, Varga Béla bíró elkottyintott valami nagyon fontosat. Közölte, hogy az újonnan felbukkant tanú meghallgatásáról a bíróság csütörtökön dönt, s ha olyan döntés születik, hogy a tanút meghallgatják, akkor – az illető egészségi állapotának a függvényében – lehetséges, hogy erre nem Budapesten, hanem Szombathelyen kerül sor. Magyarán: a titokzatos tanú Szombathelyen él. A tudósítónak ezután már csak annyi teendője volt, hogy szerény lakába hazatérvén megnézze a világhálón: él-e Zagyva Emma nevű hölgy Szombathelyen. Igen, él.

Persze nem állítjuk, hogy az elmúlt évek során a hírekben sűrűn szereplő – közel 80 éves – Zagyva Emma az a személy, akit a nácivadászok fölkutattak. Mi csak annyit állítunk: a mai tárgyalás során ügyészi szájból elhangzott egy név, bírói szájból pedig egy patinás magyar város neve. Mi pedig mindezt leírtuk, hiszen sajtószabadság van.

A Képíró-per mai napjáról szóló részletesebb beszámolóval később jelentkezünk.

F. M. – Hunhír.info