- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

”Nincs kegyelem” – Az izraeli nagykövet Képírót akarja

Kötelező megbüntetni a háborús bűnöket elkövetett személyeket, legyenek akárhány évesek, bármilyen idősek; az áldozataikra kell ugyanis gondolnunk elsősorban – nyilatkozta Aliza Bin-Noun, Izrael állam budapesti nagykövete a Képíró Sándor-per kapcsán a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Emlékezetes: a volt csendőr századost azzal a váddal állították bíróság elé Budapesten, hogy 1942-ben egy újvidéki razzia során közreműködött ártatlan civilek, zsidók, romák és szerbek meggyilkolásában. Az izraeli nagykövet – államuk fennállásának hatvanharmadik évfordulója kapcsán – az interjúban arról is beszélt: az Egyesült Államok és Németország kijelentette, nem ismerik el egyoldalúan a palesztin állam függetlenségét; a békéről tehát csakis tárgyalások útján lehet megállapodni a palesztinokkal. Ezt azonban rendkívül megnehezíti az a tény, hogy a palesztin egységesülési folyamatnak része az a Hamasz is, amely szervezet nem ismeri el Izrael létét, és amely terrorcselekményeket követ el az ország ellen – hangzott az interjúban.

Úgy gondolom, hogy kötelező – így reagált Izrael budapesti nagykövete arra a kérdésre, hogy sokan felvetik a Képíró Sándor volt csendőr százados Budapesten kezdődött pere kapcsán: bíróság elé kell-e még állítani egy kilencvenhét éves embert. “Ott voltam ma reggel, láttam Képíró Sándort, hallottam, mi a vád ellene. Az áldozatokat kell szem előtt tartani, és nem azokra kell gondolnunk, akik bűncselekményeket követnek el. Akik elkövették ezeket a cselekményeket, azokat meg kell büntetni, legyenek akár hetven, nyolcvan vagy száz évesek – ilyen bűncselekményekkel szemben nincs kegyelem” -hangoztatta Aliza Bin-Noun a Közbeszéd stúdiójában.

Izrael nagyon messzire jutott függetlensége óta – váltott témát a nagykövet arra a kérdésre reagálva, hogy a fennállásának hatvanharmadik évfordulóját ünneplő Izraelt még mindig sok kritika éri amiatt, hogy nem a béke szigete, és a közel-keleti béke ügyében sem sikerült igazán előre lépni.

“Egyiptommal volt békemegállapodásunk, Jordániával még mindig van – de úgy gondolom, hogy bár sok sikert értünk el más területeken, a békét illetően nem sikerült az összes elvárásunknak eleget tenni” – folytatta a nagykövet. Mint mondta: Izrael az elmúlt két évben próbálta rávenni Mahmúd Abbász palesztin elnököt a tárgyalásokra, a problémák tárgyalásos megoldására. Sajnos, Mahmúd Abbász nemhogy ezt nem tette meg, hanem úgy döntött: jobb számára, ha a nemzetközi közösséghez fordul és megpróbál így nyomást gyakorolni Izraelre. Erre készülnek szeptemberben az ENSZ-ben – mondta Aliza Bin-Noun.

A két rivális palesztin szervezet, a Fatah és a Hamasz együttműködési megállapodást kötött egymással, átmeneti kormányt kívánnak létrehozni, majd egy éven belül választásokat szeretnének, hogy Palesztina készen álljon a független államiság megvalósítására. Kérdés, hogy mit jelent ez Izrael számára? – hangzott a felvetés.

Azt akarjuk, hogy a palesztinok egységesek legyenek, mindenki ezt akarja. A probléma az, hogy ennek az egyesítésnek része a Hamasz is – reagált Aliza Bin-Noun. A Hamasz – amelyet az EU is terrorszervezetként ismer el – tartja kézben Gázát; a Hamasz nem ismeri el Izraelt, sőt, terrort alkalmaz vele szemben, és nem ismer el semmiféle korábbi megállapodást sem – folytatta az érvelést a nagykövet. Hozzátette: Izrael számára borzasztó nehéz egy olyan kormánnyal tárgyalni, amelyik azt szeretné, hogy Izrael állam tűnjön el a térképről.

Ráadásul a Hamasz nem tartja be az EU és a nemzetközi szervezetek által szabott feltételeket sem. A múlt héten például az egyik vezetőjük azt mondta, nem ismerik el Izraelt. Izrael hogyan is éljen ezzel? – fogalmazott Aliza Bin-Noun.

Számítanak-e arra, hogy a nemzetközi színtéren nyomást gyakorolnak Izraelre az ügyben? Szó volt olyasmiről is, hogyha Izrael nem tárgyal a békéről a palesztin vezetőkkel, akkor London megfontolja Palesztina önálló államként való elismerését – vetette fel a Közbeszéd.

A miniszterelnökünk éppen most fejezte be látogatását Londonban, és a britek nem mondtak ilyesmit. Azt mondták, hogy fontolgatnak ilyen lehetőséget – reagált az izraeli nagykövet. De meg kell említenünk azt is – tette hozzá -, hogy az Egyesült Államok és Németország egyértelműen kijelentette: nem ismerik el egyoldalúan a palesztin államot.

Ha a palesztinok és a nemzetközi közösség is szeretnének megállapodásra jutni, akkor ez nem történhet nyomásgyakorlás által – a tárgyalóasztalhoz kell ülni, az elvárásokat meg kell fogalmazni. Egymással való közvetlen beszélgetés, kommunikáció, tárgyalás nélkül nem lehet eredményre jutni -hangoztatta Aliza Bin-Noun, Izrael állam budapesti nagykövete a Közbeszéd stúdiójában.

Hunhír.info – DunaTv

Hunhír.info