- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Oroszország megtámadta Ukrajnát

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz hadsereg ukrán katonai létesítményeket támad egy Ukrajnában zajló hadművelet részeként. A precíziós fegyvereket katonai infrastruktúra, légvédelmi létesítmények, katonai repülőterek és repülőgépek ellen használják – áll a RIA Novosztyi által idézett közleményben.

A csütörtöki villámoffenzíva megbénította és demoralizálta az ukrán hadsereget – állítja Oroszország. A hadsereg közölte, hogy Oroszország nem támad ukrán városokat, ellentétben az ellenkezőjét állító hírekkel. Az ukrán civileket nem fenyegeti veszély – áll a közleményben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy ukrán katonai pozíciókat támadtak. A közösségi médiában közzétett videóbeszédében hadiállapotot hirdetett az országban.

Korábban csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy “különleges katonai műveletet” engedélyezett Ukrajnában. Azt mondta, az akció célja Oroszország szomszédjának “demilitarizálása” és “nácimentesítése”, azt állítva, hogy ez a legjobb lehetőség a szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságok és Oroszország védelmére.

Putyin hétfőn szuverén államként ismerte el a két régiót, és ígérte, hogy az orosz fegyveres erőkkel védi meg őket. A köztársaságok az Ukrajna által ellenőrzött területek nagy részét sajátjuknak tekintik. Oroszország elismerte ezeket a területi igényeket. Szerdán a két köztársaság azt követelte, hogy Ukrajna vonja vissza csapatait a Kijev által Ukrajna donyecki és luganszki területének tekintett határvonalakra, amit Kijev megtagadott. A köztársaságok vezetői azt mondták, hogy az ukrán csapatok továbbra is támadják állásaikat, és Oroszország segítségét kérték visszaverésükhöz.

“A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen” – mondta Putyin.

A Hunhír.info információi szerint Beregsuránynál az ukrán-magyar határon hatalmas a torlódás, a magyar állampolgársággal rendelkezők indultak meg az anyaország irányába. Az ukrán katonák az ország belsejéből arra szólítják fel a magyarokat, hogy hagyják el az országot. Úgy tudjuk, felkérték a szeretetszolgálatokat, érkezzenek sátrakkal a határra, hogy a menekülteknek helyet tudjanak biztosítani.

Hunhír.info – Orosz Hírek