- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Magyargyűlölők meggyalázták a szolyvai emlékhelyet

Vandálok meggyalázták a Szolyvai Emlékpark siratófalának hátsó felületén elhelyezett szabadtéri kiállítás anyagát – tájékoztatott Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság titkára. A háromnyelvű (ukrán, magyar, német) pannókat leszaggatták, megbecstelenítették szombatra virradóra.

Argyelán György gondnok feljelentést tett az ügyben. A szolyvai rendőrség ismeretlen tettesek után nyomoz. Dupka közlése szerint tények igazolják, hogy magyargyűlölők lehetnek a tettesek. Mindez magyar- és németellenes politikai bűnténynek számít. Valakiknek, vagy a felbujtóknak nem imponált az igazság leírása.

A kiállítási anyagon keresztül tételesen mutattuk be Kárpátalja tragédiáját, köztük a magyar és német férfiak sztálini táborokba történő internálását, amelyet az NKVD hajtotta végre 1944 őszén a 4. Ukrán Front Katonai Tanácsa által kiadott 0036-os rendelet alapján.

Bemutattuk továbbá Kárpátalja értelmiségének (magyar, svábnémet, ruszin, ukrán, szlovák) és történelmi egyházainak (görög katolikus, római katolikus, református) papjainak lefejezéséi folyamatát, amikor is koncepciós perek folytán a kommunista vezetők irányításával a katonai törvényszékek, rendkívüli bíróságok ezreket ítéltek GULÁG-rabságra – közölte Facebook-oldalán Dupka György.

Közel 12 ezer áldozat neve van eddig felvésve a márványtáblákra, akiknek az életét a bolsevik hatalom oltotta ki.

Hunhír.info