- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Megnyitották a tanévet a kárpátaljai magyarok

Ünnepélyesen megnyitották a 2019-2020-as tanévet Kárpátalja mintegy száz magyar tannyelvű iskolájának pedagógusai, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében szombaton, a Munkácshoz közeli Csongoron.

A magyar ajkú település felújított református templomában hálaadó istentisztelet keretében tartott tanévnyitó ünnepségen mondott beszédében Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke a többi között hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyar iskolák a harmadik tanévet kezdik az alkotmányellenesen, a kisebbségi jogokat semmibe véve és az ukrán parlament házszabályát megsértve elfogadott oktatási törvény árnyékában.

Hozzátette: az ukrán állam vezetése nem reagált a tiltakozásokra, a nemzetközi szervezetek véleményére, és nem vette figyelembe a Velencei Bizottság egyetlen ajánlását sem a jogfosztó törvénnyel kapcsolatban. Mindazonáltal – folytatta – a kárpátaljai magyarság egyelőre bizakodó Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök és az új államvezetés formálódó politikáját illetően. A KMPSZ még szeptemberben memorandumot juttat el a kárpátaljai magyar oktatás gondjait jól ismerő Anna Novoszad oktatási miniszterhez, amelyben összefoglalja a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás megoldásra váró problémáit – mondta.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarság az elmúlt években határozottan kiállt anyanyelvű oktatási jogai mellett, és biztatónak nevezte, hogy minden nehézség ellenére az idei tanévet a tavalyinál 150-nel több, összesen 2162 első osztályos kezdi magyar iskolában. Szerinte a magyar nyelv presztízsének növekedését jelzi az is, hogy Kárpátalja ukrán tannyelvű iskoláiban az új tanévben 1535 diák választotta a magyart második idegen nyelvként. Sikerként könyvelte el, hogy 20 év kemény küzdelem után sikerült magyar osztályt nyitni a nagyszőlősi járási Fancsika községben, és azt, hogy a KMPSZ magyarországi ábécéskönyvet engedélyeztetett és adaptált a kárpátaljai magyar iskolák első osztályai számára.

Orosz Ildikó külön köszönetét fejezte ki a magyar kormány mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságnak a kárpátaljai magyar oktatás fennmaradásához és fejlesztéséhez nyújtott támogatásért.

A tanévnyitón felolvasták Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak a kárpátaljai magyar iskolák pedagógusait és diákjait köszöntő levelét. Írásában a politikus a többi között hangsúlyozta, “hisszük és valljuk, hogy jövőnk zálogai a magyar gyermekek, a pedagógusok pedig ennek a jövőnek építői. Kiemelt figyelmet fordítunk az oktatásra, hiszen gyermekeink anyanyelvi nevelése a magyar jövőnk biztosítéka, ezért is állunk ki rendíthetetlenül a kárpátaljai magyar közösség oktatási és nyelvi jogaiért.” Legnagyobb feladatnak a szülőföldön való boldogulást, a közösségek megőrzését és gyarapodását nevezve a politikus aláhúzta: “Szeretnénk, ha a Kárpátalján élő emberek számára a legelemibb feltételeket tudnánk biztosítani, ezért az idén a magyar kormány az igényelhető szociális csomag keretösszegét megkétszerezte”.

Levelében az államtitkár példaértékűnek nevezte, ahogy “a kárpátaljai magyar közösség büszke bástyaként áll a legnehezebb időszakokban is.” Megköszönve a pedagógusok “kitartó, áldásos munkáját és példás helytállását”, arról biztosította a kárpátaljai magyarságot, hogy minden körülmények között számíthat Magyarország kormányára.

MTI