- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nemzet-, falu- és családegyesítés határon át

Hatvan év után megnyílik a határátkelő két magyarok lakta település, az ukrajnai Kisszelmenc és a szlovákiai Nagyszelmenc között. A második világháború után kettészakított község – igaz, csak jelképesen – de december 23-án 10 órakor ismét eggyé válik.

A második világháború befejezése után a Szovjetúnió és Csehszlovákia közötti új határt Sztálin erőszakos fellépésére úgy húzták meg, hogy kettészelték Kis- és Nagyszelmencet. Előbbi a szovjet birodalom által bekebelezett Kárpátaljához került, míg utóbbi Csehszlovákiához. Az új határ családokat, barátokat, szomszédokat szakított szét, akik soha többé nem tarthatták a kapcsolatot. A határ átjárhatóságának kérdése a rendszerváltás után került napirendre, de csak az utóbbi egy, másfél évben gyorsultak fel az események, miután Kis- és Nagyszelmenc ügyét még az Egyesült Államok Kongresszusa is megvitatta. Nyáron az ukrán határőrök átvágták a település két részét elválasztó szögesdrótkerítést és elkezdődött az átkelőhely építése. A határ megnyitását őszre tervezték, de a pontos dátumot senki sem tudta megmondani. Az ott élők azonban tovább reménykedtek. Karácsonykor végre beteljesedik a több évtizedes álom.

Illár József, Kisszelmenc polgármestere:
– Annyit szeretnék mondani egy magyar közmondással, hogy az egyik szemünk sír, a másik nevet, meg is magyarázom, hogy miért, mert nevet a szemünk hála istennek, mert megéltük azt a pillanatot, amire már 60 éve vártunk, hogy Kis- és Nagyszelmenc között nyitunk egy nemzetközi határátkelőt. A másik oldala viszont egy kicsit az, hogy szerettem volna, hogy azok a kollégák és barátok és segítőtársak részt vettek volna rajta Magyarország oldaláról is, akik besegítettek mindebbe, hogy most ott állunk, hogy a határt 23-án helyi idő szerint 10 órakor meg tudjuk nyitni.

Kisszelmenc első embere elárulta: szerették volna a határnyitást övező ünnepségre meghívni a három ország államfőit is. Ez a kívánság azonban nem teljesült, így egyelőre csak szerény külsőségek köztt rendezik meg az átkelő megnyitását, az érintett államok vezetőinek látogatásáról azonban nem mondanak le a későbbiekben.

(Duna Tv)

HunHír.Hu