- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Felvidéki szurkolók perlik az UEFA-t az LMBTQ-propaganda miatt

A 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság kedélyeit borzolta, hogy több helyen is tetten érhető volt a rendezvényen az LMBTQ propaganda. A szivárványos zászló demonstratív megjelentetése a sporteseményeken két dologra vezethető vissza. Az egyik az Európai Unióban, de mondhatni az egész világon egyre erősödő LMBTQ propagálása, a másik pedig a Magyar Országgyűlés által elfogadott gyermekvédelmi törvény.

Utóbbit Németországban különböző körökben diszkriminatívnak kiáltották ki, ezért a müncheni városvezetés azzal a kéréssel fordult az UEFA-hoz, hogy az Allianz Arénát szivárványszínűre világítsák ki a német–magyar meccs idejére, mintegy tüntetve a magyar törvény ellen. A kérvényt a nemzetközi labdarúgó-szövetség arra hivatkozva utasította el, hogy politikailag és vallásilag semleges és ez egy politikai reakció, ami nem való futballmérkőzésre.

Bár a szivárványos kivilágításnak nem adtak teret, különböző mértékben mégis megjelent ez a fajta propagálás. Manuel Neuer a csapatkapitányi karszalagot szivárványos zászlóra váltotta, a meccsen megjelenő reklámok is szivárványszínűek lettek, valamint a szervezők szivárványos zászlókat osztogattak a stadion körül, illetve nem tettek meg minden óvintézkedést, hiszen a magyar himnusz alatt egy LMBTQ-zászlóval az egyik néző berohant [1]a pályára a magyar csapat elé.

Más hasonló pályára való befutás esetében a szövetség a legsúlyosabb szankciókkal szokta büntetni a szervezőket. A müncheni incidens viszont következmények nélkül maradt.

Csonka Ákos és Nagy Dávid a történtek miatt bepereli az UEFA-t és visszakérik a meccsjegy árát.

„A 2021-es évem egyik csúcspontja volt az Európa-bajnokságon való részvétel. Az itthoni meccsek után különös hangulatban vártuk a müncheni mérkőzést, viszont, amit ott tapasztaltunk, kiábrándító volt. Már a városban is elég fura volt tapasztalni azt a sok szivárványzászlót, de különösebben nem zavart.

Viszont, amikor a mérkőzésre menet a stadion körül hivatalos keretek között a szivárványzászlót osztogatták (nem a németet és nem a magyart), majd a stadionban is számos nagyméretű ilyen zászlót lobogtattak, illetve még a pályára is beszaladtak vele, az már számomra túlment a jó ízlés határán.

Mindenkinek magánügye, hogy kivel mit csinál a hálószobában. Ezért a Pride-felvonulásokat sem értem, miért érzik úgy, hogy a nyilvánosság orrára kell kötni saját magánéletüket, szexuális orientációjukat? Egy focimeccsre viszont ez hatványozottan oda nem illő, főleg nem ilyen arcba mászó propaganda jelleggel. Azzal, hogy a zászlókat a mérkőzés szervezői hivatalos keretek között osztogatták, szerintem átléptek egy határt, ugyanis erről előtte sehol nem tájékoztattak. Én naivan azt hittem, hogy egy futballmérkőzésre megyek, de egy politikai propagandával átszőtt eseményen találtam magam. Ezért döntöttünk úgy Nagy Dávid barátommal, hogy jogi útra tereljük az ügyet, és minimum visszaköveteljük a jegy árát” – nyilatkozta a Piros7.es [2]-nek az érintett.

[3]
(Fotó: Nagy Dávid, Facebook)

„Olyan mértéket öltöttek a politikai manifesztumok a meccs alatt, a térdelést beleértve, amely miatt állítható, hogy nem a sporteseményről szólt ez a mérkőzés, hanem politikai véleménynyilvánításról és propagandáról. Az átlagos néző, köztük Ákos sem azért vesz jegyet a mérkőzésre, hogy propagandával szembesüljön, hanem, hogy sportélményekkel gazdagodjon. Olyan ez, mint amikor az ember moziba vesz jegyet, és a film helyett adott esetben politikai reklámot látna, vagy a film alatt menne a politikai anyag. Senki nem vitatná, hogy ilyen esetben a mozijegy ára visszajárna. Mi most visszakértük a kifizetett jegy árát” – tette hozzá Nagy Dávid jogász, az eljárás ügyvivője, beterjesztője.

Hunhír.info – Felvidék.ma