- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Április 12.: Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja

Az ellopott, elkobzott vagyon visszaadásából, a tönkretett emberi életek után járó kártérítési összegekből, ami mai árfolyamon több milliárd eurót jelent, ma egy nagyon gazdag régióban, boldog közösségként élnénk. Ha tetszik, ha nem. Nem felejtünk, nem felejthetünk!

Ilyen volt egy kitelepítési határozat :

“Értesítem, hogy a csehszlovák hatóságok döntése szerint Önt és családját a magyar-csehszlovák lakosságcsere keretében Magyarországra telepítik át. Az áttelepülés pontos napját a szállítási terv kidolgozása után közölni fogom.” Az illető végül 103-10-9 transzportszámot kapott.

Ezeket vihették a kitelepítettek:
10 kg liszt
3 kg hüvelyes
¼ kg mák
20 kg krumpli
5 kg zöldség vagy lekvár
1 kg zsír
2 kg füstölthús
korlátozás nélkül baromfi

Tilos volt elvinni lovat, marhát, disznót. Bútorokat és ruhákat lehetett vinni, de szerszámot, tűzhelyet és kályhát nem.

MEGJEGYZÉS: Az 1945 májusa és októbere között hatályba léptetett Benes-dekrétumok a magyar és német lakosságon torolták meg Csehszlovákia széthullását, a nem-szláv népességet megfosztották állampolgárságától, vagyonától és állásától. Közel 170 ezer magyar hagyta el az állam területét, javait kényszerűen hátrahagyva. A törvényeket mind a rendszerváltás utáni Csehszlovákia, mind a szétváló cseh és szlovák állam – egyes rendeletek kivételével – megőrizte jogrendjében, s 2007-ben az utódállamok még azt is elérték, hogy azok az Európai Unió lisszaboni szerződésének keretein belül is hatályban maradhassanak.

Hunhír.info