- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szlovák filmszemlén lett fődíjas a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm (+videó)

Az EduFilm nemzetközi filmfesztiválon fődíjat nyert a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm. A döbbenetes és sokkoló dokumentumfilm két, máig feltáratlan, a přerovi és a Pozsony melletti Pozsonyligetfalun elkövetett tömeggyilkosság történetét tárja fel. A II. világháború után több száz német, magyar és szlovák nemzetiségű polgárt végeztek ki.

A film az 1945 tavaszán létesített és 1947-ig működő pozsonyligetfalui haláltábor, a táborban történt tömeges kivégzések, a tábor területén meggyilkolt 90 magyar levente és a morvaországi Prerovban a háború után hazatérő, nagyszámú német és magyar polgári lakos ellen végrehajtott tömegmészárlás egymással szorosan összefüggő történetét dolgozza fel.   Az alkotás az MTVA Magyar Média Mecenatúra programja támogatásával készült a Becsengetünk Produkció Kft. gyártásában. A filmet Géczy Dávid és Udvardy Zoltán rendezte, producere: Skrabski Fruzsina.

Az EduFilmFest egyedülálló filmprojekt, amelyet diákok szerveznek szintén diákok számára. 2018 szeptemberében jött létre, és kezdetben csak Szlovákiában és Csehországban került megrendezésre. 2020 szeptemberében úgy döntöttek, hogy a fesztivált Szlovákián kívüli iskolák számára is megnyitják, s az eseményt nemzetközivé teszik. A filmipar szakembereiből és egyetemi hallgatókból álló csapat minden hónapban négy fő kategóriában választja ki a nyerteseket, ezek a „Legjobb Dokumentumfilm”, „Legjobb Kisjátékfilm”, és „Legjobb Animációs Film” kategóriái.

A díjnyertes filmeket (az eredeti jogtulajdonosok írásos jóváhagyása után) több mint húsz általános iskolában és középiskolában vetítik Franciaországban, Olaszországban, Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában. A koronavírus kitörése óta azonban már nyilvános vetítéseket nem tartanak, a teljes fesztivál beköltözött az online térbe. Kérdések és válaszok esetén a Skype-on keresztül kapcsolatba lépnek a nyertes film rendezőjével vagy producerével, hogy bemutathassák a film alkotóit a hallgatóknak, és arra is ösztönzik a hallgatókat, hogy bátran tegyenek fel kérdéseket a filmekkel kapcsolatban.  

Hunhír.info – Körkép.sk