- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szlovákiai választás: A választási kampány vége felé mégis előkerült a „magyar kártya”

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője volt vasárnap este az utolsó vendége a TA3 Nap témája című műsor választási különkiadásának. Ellenfele a szópárbajban Alojz Hlina, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) listavezetője volt. Előkerült a „magyar kártya”, és egészen szürreális mondatok is elhangzottak a keresztény-konzervatív párt első emberétől.

Peter Bielik műsorvezető elsőként arra mutatott rá, hogy a kampány végéhez közeledve leginkább a parlamenti ülésszak lezárása körüli vitákat medializálják. Kérdése arra vonatkozott, parlamenten kívüli pártként milyen hátrány éri ebből kifolyólag az MKÖ-t és a KDH-t. Felkérte mindkettejüket, tetszés szerint éljenek az első szó jogával.

Némi tanácstalanság után Bárdos Gyula vette magához a szót, aki elmondta, való igaz, kevesebb figyelem irányul azokra a pártokra, melyek jelenleg a parlamenten kívül vannak. Andrej Hlina megerősítette Bárdos szavait. Mint mondta, nehéz parlamenten kívül a napi politikában jelen lenni, de pártja abban a szerencsés helyzetben van, hogy a jelenlegi parlamenti képviselők közül négyen is indulnak a KDH listáján.

Arra a kérdésre, hogyan értékelik az ellenzék obstrukcióját a parlamenti üléseken, Bárdos Gyula elmondta, volt már szerencséje kormányon és ellenzékben is politizálni a parlamentben, és előfordult, hogy ők is hasonló eszközökhöz folyamodtak, mint a jelenlegi ellenzék. A mostani helyzetet értékelve hangsúlyozta, nem megengedett, hogy ilyen fajsúlyú, a költségvetést ily módon megterhelő témákban gyorsított ülésen döntsenek.

„Megértem az ellenzéket, mivel felelőtlen beterjesztésről van szó, mely véleményem szerint kimeríti a választási korrupció fogalmát is”

– jegyezte meg Bárdos, hozzátéve, az SNS és a Smer indítványa egyszerű szavazatvásárlás, mely méltatlan a parlamenthez és törvényellenes.

A KDH listavezetője úgy fogalmazott, ő is az ellenzékiekkel ért egyet, akik ellehetetlenítik a választások előtti utolsó ülésnapokat a parlamentben. Hlina, aki egyébként 2012-ben az Egyszerű Emberek (OĽaNO) listáján került be a szlovák törvényhozásba, úttörőnek tartja magát a parlament működésének akadályoztatása terén. „Én voltam az első, aki a parlament elnökének szószékét elfoglaltam. Az akkori elnök ezt megoldotta azzal, hogy hozott egy másik pulpitust” – jegyezte meg Hlina, aki szerint Andrej Danko házelnöknek is hasonlóan leleményes módon lett volna lehetősége véget vetni az ellenzékiek obstrukciójának.

„Nincs konkrét helyhez kötve az országgyűlés, és megvan a régi parlament épülete is. De itt az a gond, hogy nincs büfé, és valószínűleg parkolni is körülményesebb itt” – jegyezte meg epésen Hlina.

Ekkor Bielik műsorvezető előhúzta a „magyar kártyát”. Felvezetőjében elmondta, a jelenlegi választási időszak alatt ez a téma nem merült fel, ami azt is jelentheti, hogy problémamentes a kapcsolat a magyarok és a többségi nemzet között. Arra volt kíváncsi, valóban így van-e.

Bárdos szerint épp a Most-Híd osztja meg a magyar közösséget azzal, hogy nem voltak hajlandóak önreflexió nélkül csatlakozni egy közös magyar érdekképviselethez a 2020-as választások kapcsán. „Az öt magyar pártból mi hárman képesek voltunk az összefogásra annak érdekében, hogy megdöntsük a jelenlegi kormányt”– húzta alá.

Hlina azonban úgy látja, a magyar kártya látensen, de jelen van a mai politikában is. „Orbán Viktornak minden kevés” – fogalmazott, és szerinte előbb vagy utóbb ez a kérdés a felszínre kerül.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy élete első parlamenti felszólalása alkalmával bocsánatot kért a magyaroktól Ján Slota addigi megnyilvánulásaiért.

Innentől kezdve a műsor egészen szürrealisztikus elemekkel gazdagodott. Alojz Hlina egy tíz évvel ezelőtti happeningjéről számolt be, melynek során Mica nevű kancáját szerette volna elvinni a budapesti Kossuth térre, mintegy „visszaváltani” a magyaroktól Szlovákiát – a fehér ló legendájára hivatkozva. Trianon 90. évfordulóján ez az ember azt gondolta, ha elviszi Magyarország fővárosába a lovát, helyreáll az isteni rend.

„Én ezt a lovat felvittem Budapestre, de a város minden bejáratánál rendőrök álltak, akiknek egy feladatuk volt: nem szabad beengedni a lovat Budapestre” – emlékezett a történelmi pillanatra. Büszkén nyilatkozta továbbá, hogy bár a Mica nevű kanca nem jutott el a Kossuth térre, a szlovák határig két rendőrautó és négy motoros rendőr felvezetésével érkeztek vissza – ezzel is hangsúlyozta a kudarccal végződött akció fontosságát. Nem tudni, hogy fenyegetésnek vagy ígéretnek szánta, de elmondta, hogy a Mica nevű kanca még él, és ha kell, Trianon közelgő századik évfordulóján újra felajánlaná a lovát.

„Attól félek, az évforduló kapcsán valami készülődik, problémás elem Orbán Viktor, és erről egész Európa tud” – jegyezte meg.

Homályos utalgatásaiból, mint „leporolni a régi térképeket”, arra lehet következtetni, hogy a keresztény-konzervatív párt első embere a történelmi Magyarország határainak visszaállítását vizionálja.

Bárdos azonnal reagált. Megkérte Hlinát, ha tud valamiről, amiről neki sejtése sincs, azonnal mondja el. „Amennyiben ilyen felelőtlen állításokat tesz egy felelősségteljes politikus egy nyilvános televíziós műsorban, akkor mondja el konkrétan, hogy mire gondol, ha pedig nincs ilyen információ a birtokában, akkor ez konkrétan a magyar kártya előhúzása” – vélekedett.

Válaszul Alojz Hlina elég szerencsétlenül megjegyezte, Orbán Viktor csak foglalkozzon Trianon megünneplésével, „legyen az minél nagyvonalúbb, színvonalasabb, csak ne keverje bele azt az elemet, ami megzavarhatja a szlovákokat, románokat, horvátokat, ukránokat és Európát” – okoskodott. Bárdos Gyula erre érthető nemzeti gőggel kérdezte, milyen ünnepségekre gondol.

„Magyarországnak semmilyen oka nincs Trianon kapcsán az ünneplésre” – arcán és testbeszédén egyaránt lehetett érezni a zsigeri felháborodást. Hlina lesújtva, alig halhatóan pontosított, hogy megemlékezésre gondolt.

Innen kezdve a KDH listavezetője már csak kereste önmagát. A kettős állampolgársági törvénnyel kapcsolatos kérdést nem is értette, jobb híján pedig kifejtette, a külföldi jó gyakorlatokat tartaná követendő példának. Bárdos rámutatott: alkotmányellenes a törvény, amely kimondja a kettős állampolgárság eltörlését, a törvény eltörlése pedig az MKÖ programjában is szerepel.

A jövőbeni esetleges együttműködésről szólva Hlina elmondta, szerinte a jövőbeli kormány stabil tagjai lehetnének a magyarok. „Én szeretem a magyarokat, bár árvai fiúként csak az egyetemi éveim alatt találkoztam először magyarral. A második héten már paprikát vásároltunk tőlük” – mesélt a magyarok iránti vonzalmáról. Hlina szerint Szlovákia elég nagy ahhoz, hogy egymás mellett élhessenek szlovákok, magyarok.

Bárdos egyetértett abban, hogy a szlovákok és a magyarok jól élnek egymás mellett, hiszen ő maga szenci képviselőként be sem jutott volna a testületbe szlovák szavazatok nélkül – mutatott rá. „Örülnék, ha a választások után a KDH és az MKÖ is bejutna a parlamentbe, ahol lecseréljük a kormányt és rendet teszünk” – fogalmazott.

felvidek.ma