- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Magyar-lengyel fesztivál az Európa Liga „szlovák”-lengyel meccsén

Ritka látvány a dunaszerdahelyi stadionban a vendégszurkoló, hát még az ilyen! A Nagyszombat és a Slovan ultráin kívül más szurkolók nem szokták venni a fáradságot arra, hogy elkísérjék csapatukat a csallóközi városba, rendre komikusan üres a vendégsarok. Most viszont az Európa Ligában a lengyel Cracovia Krakkó a DAC ellenfele, és a két csapat első mérkőzése igazi magyar-lengyel ünnepet hozott.

Meccs is volt persze – az helyenként szépen játszó DAC, és a még annál is fegyelmezettebb védekező Cracovia két szerencsés góllal döntetlenre végzett. A dunaszerdahelyiek tehát eredményességben most nem tudtak felzárkózni a többi magyar csapathoz, így a krakkói visszavágón múlik minden.

A Cracovia Krakkó szurkolói szerda este még Pozsonyban csatáztak a bolgár Levszki Szófia Rózsahegy felé átutazóban szintén ott tartózkodó ultráival, csütörtökön viszont már a dunaszerdahelyi MOL Arénában udvaroltak egymásnak a hazaiakkal, pazar koreográfiák segítségével.

A DAC szurkolói a meccs kezdetén lengyel színekbe borították a B lelátót, a közepén egy négyosztatú magyar-lengyel címerrel, amit a vendégszektorban egy hatalmas magyar zászlós élőképpel viszonoztak.

A lengyelek többször rázendítettek a „Ria-Ria-Hungária!” rigmusra, amihez széles mosollyal csatlakoztak a hazai nézők, a sárga-kék szurkolótábor pedig „Polska-Polska!” skandálással táplálta a barátságot.

A vendégeknek fenntartott sarok mellett a hazai nézők között is feltűntek több helyen a piros-fehér csíkos mezeket viselő lengyel szurkolók csoportjai, ahogy a meccs után is egymással vegyülve szóródtak szét a stadionból. Szokatlan, hogy semmiféle rendőri biztosításra nincs szükség egy focimeccsen a két fél szurkolóinak elválasztására, azonban a magyar-lengyel barátságnak köszönhetően, a stadion mellett várakozó szlovák rohamrendőröknek még csak fel sem kellett sorakozniuk.

Merthogy mindez Szlovákiában történt, de erről a látottak alapján hajlamos is elfeledkezni az ember. A DAC szurkolótábora már a sorsolás és az ellenfél kilétének megismerése után értesítette a Cracovia szurkolóit arról, hogy hova, milyen csapathoz jönnek vendégszerepelni, a lengyelek pedig vették a lapot. A papíron szlovák-lengyel párharc teljes egyértelműséggel vált a magyar-lengyel barátság és összetartás ünnepévé.

Természetesen megjelentek a képek a lengyel csapat Facebook-oldalán, de még egy cseh szurkolói oldalon is felfigyeltek a nem mindennapi jelenségre.

Csattanós válasz ez azoknak a károgóknak, akik szerint a magyar-lengyel barátság csak legenda, és csak mi tartjuk.

pestisrácok.hu nyomán

Hunhír.info