- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Egyik ámulatból a másikba esnek a régészek Gombaszögön

Befejeződött a tavaly Gombaszögön megkezdett középkori Pálos-monostor régészeti feltárásának egy szakasza a Felvidéken. A jelentős középkori lelőhelyen az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort – a szerzetesek lakhelyét – tárták fel.

Április 16-tól május első hetéig tartottak az idei földmunkák és a régészeti munkálatok, melyek előtt egy úgynevezett georadaros képalkotó eljárással vizsgálták át az egykori monostor területét.

A terület, melyen az ásatásokat végezték, a Gombaszögi Nyári Tábort szervező Sine Metu Polgári Társulás tulajdona. A nyári egyetem helyszínét három évvel ezelőtt vásárolták meg a magyar kormány anyagi támogatásával.

A szervezők eltökélt szándéka, hogy feltárják és a lehetőségekhez mérten rekonstruálják a fesztivál helyszínén található egykori pálos rendi monostort.

A monostort 1371-ben Bebek László és György alapította a boldogságos Szűz Mária tiszteletére. A XVI. század közepén az alapítók egyik utóda elvette a rendtől és erőddé alakították át. A XVI. század végén a császáriak lerombolták, köveit szétszórták, romjaiból évszázadokon keresztül csupán egy falrészlet volt látható.

A feltárásokat több szakaszban végzik. Orosz Örs, a polgári társulás vezetője elmondta, hogy tavaly kiásták a templom hajóját, idén pedig a kolostorudvarral folytatták a munkálatokat.

„Remélhetőleg engedélyt kapunk a folytatásra, hogy ősszel vagy egy következő szezonban be tudjuk fejezni a kolostor teljes feltárását” – közölte Orosz.

Az ásatáson szlovákiai és magyarországi régészhallhatók dolgoztak.

Az eddig feltárt leletek közt pénzérmék, ágyúgolyók, gyertyatartók, kályhacserepek vannak. A XVI. századi ágyútoronynak hitt bástyáról kiderült, hogy valójában egy jóval korábbi, középkori nyolcszögletű temetőkápolna.

A közönség megtekintheti azt a különleges freskótöredéket is, amelyet a monostorhoz tartozó gótikus templom romjai között találtak. A Krisztus áldást osztó kezét ábrázoló töredék művészettörténeti szempontból különösen fontos leletnek számít.
A romterület peremén egy felújítás alatt álló kúria található, ahol a feltárt tárgyakat fogják elhelyezni és bemutatni. A július 15. és 21. között megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor idején pedig vezetett túrák keretében lehet majd megtekinteni az ásatás során feltárt középkori leleteket.

infostart

Hunhír.info