- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

“Európának vissza kell térnie a hagyományos kereszténydemokrata értékekhez”

Európának fordulatra van szüksége, visszatérésre a hagyományos kereszténydemokrata értékrendhez – jelentette ki Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti (EP) képviselője és képviselőjelöltje a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol sajtótájékoztatón ismertették a párt EP-választási programját pénteken.

A felvidéki magyar párt már februárban bemutatta európai parlamenti választási listáját. Azon – a Szlovákiának jutó EP-mandátumok számát követve – 14-en szerepelnek. A lista első két helyére az MKP két korábbi elnöke, Csáky Pál és Berényi József került.

Az MKP EP-képviselője elmondta, hogy választási programjuk öt alapelv mentén épül fel. Ezek: Európa biztonságának megőrzése a terroristák a kontinensre való beszivárgásának megakadályozásával, az illegális migráció problémakörének rendezése, a kisebbségi, valamint a regionális politika erősítése, illetve a magyar-magyar együttműködés.

A felvidéki magyar párt listavezetője hangsúlyozta: a felvidéki magyarság szempontjából kulcskérdésnek látják, hogy az MKP meg tudja mutatni erejét, s a Szlovákiában május 25-én tartandó voksoláson meg tudja haladni a vonatkozó jogszabályokban megszabott – az EP-be jutáshoz szükséges – 5 százalékos küszöböt. “A felvidéki magyar közösség jövője, közérzete és jövőbeli tervei alapozódnak meg ezáltal” – fogalmazott Csáky Pál.

Berényi József, az MKP európai parlamenti programjából az EU 2020-ban elfogadásra kerülő, hosszú távú költségvetési tervezetével kapcsolatos elképzeléseiket emelte ki. Rámutatott: a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság (EB) egy olyan költségvetési tervezetet tett le az asztalra, amely csökkentené a mezőgazdasági támogatásokat, illetve a kohéziós politika forrásait, s ez számukra elfogadhatatlan. Ezek a források rendkívül fontosak, hiszen Szlovákiában a közberuházások 70 százaléka ezekből valósul meg – tette hozzá. Kiemelte: határozottan ellenzi, hogy a mezőgazdaság támogatására és a kohéziós politikára fordított összegek csökkenjenek, s azokat az irányított bevándorlás támogatására fordítsák. “A fő cél, hogy ez ne valósuljon meg” – szögezte le Berényi József, rámutatva: továbbra is szükség van az egyes uniós régiók közti egyenlőtlenségek csökkentésére.

A sajtótájékoztatón az MKP 14 fős EP-választási listájáról hatan vettek részt, közülük a harmadik helyen induló Horony Ákos azt nevezte meg célkitűzésként, hogy megteremtsék az őshonos kisebbségek jogainak kikényszeríthetőségét.

mti

Hunhír.info