- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Elindította a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használatát célzó petícióját az MKP

A Magyar Közösség Pártja (MKP) elindította az aláírásgyűjtést a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használatának biztosítását célzó petíciójához – jelentették be a felvidéki magyar párt vezetői pénteki pozsonyi sajtótájékoztatójukon.

A petícióval azt szeretné elérni a felvidéki magyar párt, hogy a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használata teljes körű törvényi szabadságot kapjon, s ennek módjáról egyeztetést kezdhessenek a szlovák kormány azon szaktárcáival, amelyek érintettek a hatályos vonatkozó szabályozásokban.

A petíciót az úgynevezett “himnusztörvény” inspirálta, vagyis a szlovák állami jelképekre vonatkozó jogszabály egyik módosítása, amely nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozná a külföldi országok – köztük a magyar – himnuszának előadását, amikor a helyszínen az érintett országnak hivatalos küldöttsége is jelen van. A felvidéki magyarok körében felháborodást kiváltó jogszabályt, több politikus – köztük az MKP vezetőinek – erre vonatkozó kérése alapján, csütörtökön megvétózta Andrej Kiska, szlovák államfő.

“A nemzeti közösségek szimbólumainak szabad használatát törvényileg kell biztosítani, és minden erre vonatkozó korlátozást, szankcionálást el kell távolítani a szlovák jogrendből” – jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke a pénteki sajtótájékoztatón. Rámutatott: az MKP ezt a célt követve indítja meg petícióját, s azért, hogy ne csak a mostani – a himnusz éneklését korlátozó – módosítás legyen eltörölve, hanem előrelépés is történjék, hogy elégséges aláírás összegyűjtése után a kormány kénytelen legyen foglalkozni a témával.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke azt mondta: a petíciót egy jelképes napon, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján indították el. Hozzátette: ez azért is jelképes, mert egy olyan jogfosztottsági állapotot próbálnak normális állapotba hozni, ami ma is befolyásolja a helyi magyar közösség életét. Leszögezte: a nemzeti közösségek jelképeinek használatának egy teljesen természetes jognak kell lennie.

Berényi József, a petíciós bizottság elnöke, az MKP egyik európai parlamenti képviselőjelöltje hangsúlyozta: a nemzeti jelképek használata a szabadság szintjét is jelzi egy országban, s a petícióval többet akarnak elérni, mint a “himnusztörvény” módosítását, azt akarják, hogy miután összeszedték az ehhez szükséges tízezer aláírást, akkor az illetékes minisztériumok tárgyaljanak velük az egyéb vonatkozó és korlátozásokat tartalmazó jogi környezet megváltoztatásáról.

A szlovák államfő által csütörtökön megvétózott “himnusztörvény” várhatóan május elején kerül ismét a parlament elé. Mivel a törvénymódosítást – amelynek csak néhány szavas része rendelkezik a himnuszról – Andrej Kiska mint egészet vétózta meg, azt a törvényhozás csak mint egészet vetheti el.

Arra, hogy a problémára mindenképpen megoldást találnak, még a múlt héten tett ígéretet a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a módosítást beterjesztő SNS-nek az elnöke. Andrej Danko, a Most-Híd vegyes párt által is megszavazott jogszabályról azt mondta: megegyeztek a probléma megoldásáról a kormánykoalícióban, s a megoldás olyan lesz, hogy azzal mindenki elégedett lehet, és semmi nem zavarhatja meg a szlovák-magyar kapcsolatokat.

mti

Hunhír.info