- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

“Szlovák állampolgárok Dunaszerdahelyen a magyar himnuszt? Hát hogyan?”

„Egy ilyen törvény nem ment volna át a szlovák parlamenten, ha egyértelmű lett volna, hogy megtiltja egy másik ország himnuszának éneklését.” – jelentette ki Peter Antal most-hidas parlamenti képviselő a TA3 hírtelevízió hétfő esti műsorában, hozzátéve, hogy az „idegen ország” himnuszának éneklését betiltó törvény „nyilván nem a futballrajongók” ellen született meg.

Bár kizárni ő sem tudta, hogy a törvény alkalmas például a magyar himnusz eléneklésének szankcionálására.

Antal szerint a törvény egyik bekezdésének általános megfogalmazása tette lehetővé, hogy „egyes emberek felszítsák az indulatokat”, amit – mint mondta – „épp a Most-Hídnak sikerült az elmúlt tíz évben politikai szerepvállalásával lecsillapítania”.

Jaroslav Paška, az SNS alelnökének véleménye szerint Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének első reakciója a törvény elfogadása után „abszolúte túlzott volt a törvény tartalmához képest”. Bugár, akinek 13 fős frakciójából – állítólag „tévedésből” – 11-en megszavazták a törvényt, a sajtó és a közvélemény megnyugtatása céljából kijelentette, hogy ha a törvény így marad, akkor nincs mit keresniük a kormánykoalícióban.

Paška némileg ködösített a műsorban. Azt mondta ugyanis, hogy csak pontosítottak az eddigi törvényszövegen, a valóságban azonban nem csak a himnusz lejátszását, hanem éneklését is megtiltották a módosítással, miközben pénzbírság kirovását is lehetővé tették.

A műsorvezető, Peter Bielik keresztkérdései aztán kibújtatták a szöget a zsákból. Paška végül kijelentette: „Miért kellene énekelni egy idegen ország himnuszát a Szlovák Köztársaság állami ünnepén, ha az állam a saját ünnepnapját tartja? (…) A Szlovák Köztársaság állampolgárainak himnusza a szlovák himnusz. Dunaszerdahelyen szlovák ligát játszanak. Akkor miért kell énekelni [a magyar himnuszt].

Én nem akarom megtiltani senkinek, hogy énekelje a saját himnuszát, de hogy szlovákiai állampolgárok, szlovákiai magyarok és a magyar himnuszt éneklik… hát nem tudom” Ezután Paška a polgárháborús helyzetben lévő Ukrajnát hozta fel példának, merthogy mit szólnának Kijevben, ha valaki hirtelen az orosz himnuszt kezdené el énekelni az utcán.

Körkép.sk

Hunhír.info